Potențialul exporturilor de produse agroalimentare ale Republicii Moldova
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
695 13
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-30 23:33
SM ISO690:2012
CIMPOIEŞ, Liliana, SÂRBU, Olga. Potențialul exporturilor de produse agroalimentare ale Republicii Moldova. In: Creşterea economică în condiţiile globalizării: : bunăstare și incluziune socială, Ed. 14, 10-11 octombrie 2019, Chișinău. Chisinau, Moldova: Complexul Editorial INCE, 2019, Ediția 14, Vol.1, pp. 308-312. ISBN 978-9975-3305-6-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Creşterea economică în condiţiile globalizării
Ediția 14, Vol.1, 2019
Conferința "Creşterea economică în condiţiile globalizării"
14, Chișinău, Moldova, 10-11 octombrie 2019

Potențialul exporturilor de produse agroalimentare ale Republicii Moldova

JEL: F13, Q17, Q27

Pag. 308-312

Cimpoieş Liliana1, Sârbu Olga2
 
1 Academia de Studii Economice din Moldova,
2 Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 23 octombrie 2019


Rezumat

Scopul lucrării constă în aprecierea nivelului de dezvoltare al fluxurilor comerciale cu produse agroalimentare ale Republicii Moldova. Studiul dat analizează principalele tendințe și modificări care au parvenit în atât în structura comerțului agroalimentar precum și distribuția acestuia pe principalele piețe de desfacere. În acest scop au fost utilizate informațiile statistice pentru anii 2001-2018 furnizate de către Biroul Național de Statistică. Liberalizarea relațiilor comerciale contribuie la majorarea volumului de exporturi cu produse agroalimentare ale Republicii Moldova, în special referitor la specializarea și concentrarea producției dar și diversificarea piețelor de desfacere. O altă consecință pozitivă este legată de diminuarea dependenței de piața tradițională de desfacere ceea ce impune majorarea calității și sortimentului de produse destinate exportului. Este prezentă o majorare considerabilă a fluxurilor comerciale cu țările Uniunii Europene ca rezultat al implementării Acordului de Liber Schimb.

The aim of this paper is to appreciate the level of development of trade agri-food trade flows of Moldova. This study analyzes the main tendencies and changes in the structure of the agri-food trade and its distribution on the main markets that occurred. For the analysis data related to the period 2001-2018 was used, provided by the National Bureau of Statistics. The liberalization of trade relations contributes to the increase in volume of agri-food exports of Moldova and particularly to the specialization and concentration of products, diversification of distribution markets. Another positive result if the decrease of dependence from the traditional distribution market which imposes the increase of quality and assortment of products targeted for exports. Is noticeable an increase in the trade flows with E.U. countries as a result of signing the Free Trade Agreement.

Cuvinte-cheie
comerţ, exporturi, importuri, piețe, produse agroalimentare,

agri-food products, Exports, imports, Market, Trade