Viața cotidiană în grafica de carte a artistei plastice Violeta Zabulica-Diordiev
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
1379 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-02-21 10:46
SM ISO690:2012
ROCACIUC, Victoria. Viața cotidiană în grafica de carte a artistei plastice Violeta Zabulica-Diordiev. In: Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare, Ed. 1, 30 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Institutul Patrimoniului Cultural, 2018, p. 62. ISBN 978-9975-84-058-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare 2018
Conferința "Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare"
1, Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2018

Viața cotidiană în grafica de carte a artistei plastice Violeta Zabulica-Diordiev


Pag. 62-62

Rocaciuc Victoria
 
Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 9 noiembrie 2018



Teza

Violeta Zabulica-Diordiev s-a afirmat in ambianța artistică autohtonă prin varietatea tehnicilor și domeniilor artistice pe care le abordează. Artista practică grafica de carte și de șevalet, pictura in ulei și tehnicile mixte, inclusiv textile. Violeta Zabulica-Diordiev este renumită și datorită faptului că este apreciată drept una dintre cei mai buni ilustratori din lume a cărții „Winnie the Pooh“ de Alan A. Milne (2006) și a cărții „Lola cea frumoasă” de Claudia Partole (2017), fiind de două ori distinsă cu Diploma de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională pentru literatura pentru copii. Artista a ilustrat literatură de diferit gen și tematică: folclorul literar moldovenesc, cărțile pentru copii semnate de scriitori autohtoni și străini, didactice („Первые 1000 румынских слов” de A. Zingan, 1999) și de subiect religios („De la facerea lumii citire: Tălmăcire versificată a Vechiului Testament” de Claudia Partole, 2006; „Copilăria Părintelui Cleopa”; „Copilăria Sfantului Paisie Velicikovski”, „Copilăria Sfintei Teodora de la Sihla” de Оlguța Creangă-Caia, 2016). Elementul cotidian este prezent in toate ilustrațiile artistei, inclusiv in cele de ordin fantezist, in care acesta atinge forme de prototip morfologic. Ilustrațiilor Violetei Zabulica-Diordiev le sunt proprii sinteza compozițională bazată pe retro și alte stiluri istorice, ingenioase reinterpretări ale imaginilor cunoscute din istoria artelor. Imaginile din tablouri și ilustrațiile artistei sunt organice, plastice și ușor perceptibile. Remarcabile in acest sens sunt ilustrațiile la „Aventurile lui Alice in Țara Minunilor” de L. Carroll (2010). Această carte poate fi citită și in format electornic in rețele de socializare. Imaginile din această carte ca și cum se intersectează in timp și spațiu cu operele din antichitate, renaștere, secolul al XX-lea, amintind de un adevărat muzeu virtual in care operele de artă prind viață și interacționează in mod independent.