Factorii de risc în etiologia accidentelor vasculare cerebrale la persoanele în vârsta de 50-60 de ani
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
839 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-07-04 01:23
SM ISO690:2012
CROITORU, Augustina. Factorii de risc în etiologia accidentelor vasculare cerebrale la persoanele în vârsta de 50-60 de ani. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2017, p. 42. ISBN 978-9975-3168-4-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2017
Conferința "2017 - Anul „Nicolae Testemițanu”"
Chișinău, Moldova, 21 iunie 2017

Factorii de risc în etiologia accidentelor vasculare cerebrale la persoanele în vârsta de 50-60 de ani

Risck factors in the etiology of strokes in people aged 50-60 years


Pag. 42-42

Croitoru Augustina
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 27 iulie 2018


Rezumat

Introducere. Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o urgenţă majoră şi o importantă problemă de sănătate publică constituind principala cauză de handicap la adulţi, impunând cheltuieli enorme pentru societate. Scopul lucrării. Evaluarea factorilor de risc în etiologia AVC la persoanele cu vîrsta de 50-60 ani. Material şi metode. S-a realizat un studiu utilizând un chestionar, pentru evidenţierea factorilor de risc în dezvoltarea AVC. În studiu au fost incluşi 126 pacienţi. Rezultate. S-a stabilit că,mai mult de jumătate din ei (52,7%) au acuzat stări frecvente de stres din cauza conflictelor la serviciu, situaţiei financiare, conflictelor în familie. Au fumat 37,2% bărbaţi şi 7,4% femei, 30,0% au fost expusi fumului pasiv. Întrebuinţarea frecventă a alcoolului au confirmat-o 28,7% din respondenţi (bărbaţi – 17,9% şi femei – 10,8%). Sedentarismul este caracteristic pentru 33% de bolnavi. Dintre persoanele intervievate, cel mai frecvent preferă să consume în alimentaţie carnea (91,1%): de pasăre (86,1%), de porc (52,0%). Dintre persoanele cercetate au afirmat că la prepararea bucatelor, folosesc frecvent untura – 28,4%. Persoane care au recunoscut că preferă bucatele sărate – 54,8. Concluzii. Evaluarea şi punerea în evidenţă a principalilor factori de risc ai AVC specifici Republicii Moldova ar permite direcţionarea eforturilor populaţiei cât şi sistemului de sănătate spre măsuri eficiente de profilaxie. Asta fiind una din direcţiile strategice de acţiune pentru micşorarea morbidităţii şi mortalităţii prin AVC.  

Introduction. Stroke represents a major emergency and an important public heart problem, being the main cause of disability in adults, assuming enormous expenses for the society. Objective of the study. To evaluate the risk factors in the etiology of strokes in people aged 50-60 years. Material and methods. In order to mention the risks of stroke development, we carried out a study using a questionnaire including 126 patients. Results. We established that more than a half of them (52.7%) complained of stress states because of work conflicts, financial situation. 37.2% of men and 7.4% of women were active smokers, while 30% were exposed to second-hand smoke. 28.7% of the respondents confirmed their frequent use of alcohol (men – 17.9%, women – 10.8%). Sedentariness was characteristic for 33% of patients. 95.1% of the interviewed people usually prefer consuming meat: chicken (86.1%), pork (52%). 28.4% of respondents use grease (fat) in their nutrition and 54.8% prefer salty food. Conclusions. The evaluation and highlighting of main risk factors of stroke specific for our contry will allow to orient population’s efforts and health care system efforts to undertake efficient prevention measures. This is one of the strategic directions of action for decreasing stroke morbidity and mortality.

Cuvinte-cheie
accident vascular cerebral, factori de risc