Despre oglinzile de bronz descoperite in așezările Hoardei de Aur. Studiu de caz: oglinda de la Costești (r-nul Ialoveni)
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
713 8
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-13 21:58
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
903.2(478) (84)
Предыстория. Доисторические остатки, артефакты, древности (254)
SM ISO690:2012
BACUMENCO-PÎRNĂU, Ludmila, URSU, Ion. Despre oglinzile de bronz descoperite in așezările Hoardei de Aur. Studiu de caz: oglinda de la Costești (r-nul Ialoveni). In: Patrimoniul cultural: cercetare, valorificare, promovare, Ed. 10, 30-31 mai 2018, Chișinău. Chișinău: Institutul Patrimoniului Cultural, 2018, Ediția 10, pp. 35-36. ISBN 978-9975-84-063-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural: cercetare, valorificare, promovare
Ediția 10, 2018
Conferința "Patrimoniul cultural: cercetare, valorificare, promovare"
10, Chișinău, Moldova, 30-31 mai 2018

Despre oglinzile de bronz descoperite in așezările Hoardei de Aur. Studiu de caz: oglinda de la Costești (r-nul Ialoveni)

CZU: 903.2(478)

Pag. 35-36

Bacumenco-Pîrnău Ludmila1, Ursu Ion2
 
1 Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM,
2 Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău
 
 
Disponibil în IBN: 8 iunie 2018



Teza

Printre obiectele de toaletă, folosite de-a lungul timpului, ies in evidență oglinzile, alături de piepteni, casete pentru bijuterii, sticluțe ș.a. In comunicarea de față sunt prezentate rezultatele cercetării oglinzilor turnate in bronz, cu decor in relief, intalnite in siturile atribuite Hoardei de Aur, de la Pacific la Marea Neagră, in așezările din regiunea Volgăi Inferioare, din Crimeea și din nordul Caucazului, precum și in cele de la răsărit de Carpați. Astfel, scopul comunicării este de a furniza noi date despre această categorie de obiecte, folosite in centrele urbane controlate de hanii Hoardei de Aur din zona meridională a Moldovei, precum Orheiul Vechi (r-nul Orhei) și Costești (r-nul Ialoveni), incadrand aceste descoperiri in contextele din alte așezări ale imperiului mongol. Analiza distribuției oglinzilor de bronz ne indică faptul că spaţiul dintre Prut şi Nistru reprezintă limita vestică a răspandirii acestora. Punctul de plecare al acestei cercetări il reprezintă fragmentul unei oglinzi de bronz descoperit in așezarea medievală de la Costeşti, oferit spre studiu de colegul Alexandru Magola și păstrat, din anul 2010, in colecțiile Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Incadrarea piesei in contextul vestigiilor aparținand acestei categorii de obiecte la nivelul sitului fiind deficitară, cercetarea a fost extinsă spre cele mai apropiate descoperiri de oglinzi in așezarea de la Orheiul Vechi, căutand analogii și in alte așezări și necropole tumulare atribuite perioadei Hoardei de Aur de pe cursul inferior al raului Volga, din nordul Caucazului şi in partea răsăriteană a Ucrainei actuale. Descoperirea oglinzilor de bronz in centrele urbane din zona centrală a Moldovei, impreună cu alte categorii de materiale care reprezintă marcheri ai culturii materiale constituite intre granițele Hoardei de Aur, ne indică o dată in plus legăturile acestui spațiu cu anumite regiuni ale vastului imperiu incepand din primul sfert al secolului al XIV-lea și pană in deceniul al șaptelea al aceluiași secol.