Variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepure de casă în funcţie de vârstă
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
885 18
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-21 12:19
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
637.5’692.054 (1)
Продукты животноводства и охоты (307)
SM ISO690:2012
MARDARI, Tatiana. Variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepure de casă în funcţie de vârstă. In: Ştiinţa Agricolă, 2015, nr. 2, pp. 88-92. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 2 / 2015 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepure de casă în funcţie de vârstă
CZU: 637.5’692.054

Pag. 88-92

Mardari Tatiana
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 20 ianuarie 2016


Rezumat

După compoziţia chimică, carnea de iepure este superioară cărnii de vită, precum şi celei de oaie sau de porc, conţine puţină grăsime şi relativ mai multă proteină. În acest articol sunt prezentate rezultatele unui studiu privind variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepuri sacrificaţi la vârsta de 2, 4 şi 7 luni. Umiditatea iniţială din carne constituie, în medie, 68,28%, umiditatea higroscopică la iepurii sacrificaţi la 2 luni constituie 3,17% şi este la cel mai înalt nivel (faţă de 2,95% la 7 luni de viaţă). Substanţa uscată constituie, în medie, 26,46%, iar cea organică – 25,46%, cele mai înalte valori ale acestor indici înregistrându-se la vârsta de 7 luni – 31,76% (substanţa uscată) şi 31,03% (substanţa organică). Carnea de iepure este de cea mai bună calitate la vârsta de la 2 la 4 luni, când raportul dintre apă şi substanţa uscată constituie 3,31/1 şi respectiv 3,09/1.

According to its chemical composition, rabbit meat is superior to beef, mutton and pork, as it is relatively low in fat and contains more protein. This paper presents the results of a study on the variation of chemical composition of rabbit meat slaughtered at the age of 2, 4 and 7 months. The initial humidity of the meat is on average 68.28%, while the hygroscopic humidity in the rabbits slaughtered at the age of 2 months constitutes 3.17% and it is at the highest level (compared to 2.95% at the age of 7 months). The dry matter constitutes on average 26.46% and the organic one - 25.46%. The highest values of these indices were recorded at the age of 7 months - 31.76% (dry matter) and 31.03% (organic matter). The highest quality of rabbit meat could be obtained from the age of 2 to 4 months when the ratio between water and dry matter constitutes 3.31/1 and 3,09/1.3.31/1 respectively.

Cuvinte-cheie
Carne de iepure, Grăsime, proteine, Substanţă uscată, Umiditate, Iepuri de casă, Vârstă.