Potențialul agroecologic al soiului de struguri pentru masă Moldova în funcție de tratamentele cu calciu
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
20 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-06-13 10:06
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.86:631.95 (1)
Виноградарство, виноградные лозы и виноградники (637)
Сельское хозяйство в целом (3133)
SM ISO690:2012
PROCOPENCO, Valeria. Potențialul agroecologic al soiului de struguri pentru masă Moldova în funcție de tratamentele cu calciu. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2024, nr. 1(72), pp. 73-79. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.24.1-72.08
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 1(72) / 2024 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Potențialul agroecologic al soiului de struguri pentru masă Moldova în funcție de tratamentele cu calciu

Agroecological potential of the table grapes Moldova depending on calcium treatments

DOI:https://doi.org/10.52673/18570461.24.1-72.08
CZU: 634.86:631.95

Pag. 73-79

Procopenco Valeria
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 6 iunie 2024


Rezumat

The cultivation of table grapes respecting the principles of organic agriculture and minimizing environmental impact can bring significant ecological and social benefits, contributing to rural development and promoting responsible agricultural practices. For the production of quality table grapes, specific growth conditions and technology must be ensured, the quantity and quality of the harvest being directly influenced by the climate, the vineyard exposure, the variety and the agricultural technique used. Studying the problems related to the quality formation of table grapes under different ecological cultivation conditions, it was found that the variety behaves differently in the growing process, a fact that influences the formation of structural elements. The purpose of the research presented in this article is to study the agroecological potential of the Moldova table grape variety, under the conditions of the Codru wine region, depending on the calcium treatments applied during the growing season. The following was determined from the research: 1. Calcium treatments did not directly influence the agro-ecological indices of the vine, and were manifested indirectly. 2. Calcium treatments directly influence the physiological indices, especially the variants with a higher number of treatments recorded maximum values of the chlorophyll content index, berries firmness, etc. 3. A different level of significance was established between the studied variants.

Cultivarea strugurilor de masă pe baza principiilor agriculturii ecologice și minimizării impactului asupra mediului poate aduce beneficii ecologice și sociale notabile, contribui la dezvoltarea rurală și la promovarea practicilor agricole responsabile. Pentru producerea strugurilor de masă de calitate trebuie asigurate condiții de creștere și tehnologie specifice, cantitatea și calitatea recoltei fiind direct influențată de climă, expoziția plantației, soiul și agrotehnica folosită. Studiind problemele formării calității strugurilor de masă în diferite condiții ecologice de cultivare, s-a constatat că soiul în procesul de vegetație se comportă în mod diferit, fapt ce influențează formarea elementelor structurale. Articolul este consacrat studierii potențialului agroecologic al soiului de struguri pentru masă Moldova, în condițiile regiunii vitivinicole Codru, în funcție de tratamentele cu calciu aplicate în perioada de vegetație. În urma cercetărilor efectuate s-au determinat următoarele: 1. Tratamentele cu calciu nu au influențat nemijlocit indicii agroecologici ai viței-de-vie și s-au manifestat indirect. 2. Tratamentele cu calciu au influențat direct indicii fiziologici, în special variantele cu un număr mai mare de tratamente au înregistrat valori maxime ale indicelui de conținut al clorofilei, fermității boabelor etc. 3. S-a stabilit un nivel de semnificație diferit între variantele studiate.

Cuvinte-cheie
Quality, fertilization, Moldova variety, Productivity, variety, grapes,

calitate, Fertilizare, soiul Moldova, productivitate, soi, struguri