Determinarea toxicității cronice a extractelor de levănțică la animale de laborator
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
114 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-01 09:02
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
[615.322:582.949.26].099.07 (1)
Лекарственные средства в соответствии с их происхождением (478)
Систематика растений (855)
SM ISO690:2012
ORGAN, Adina, KULCIŢKI, Veaceslav, UNGUR, Nicon, BÎRCA, Natalia, JIAN, Mariana, COTELEA, Tamara. Determinarea toxicității cronice a extractelor de levănțică la animale de laborator. In: Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor, Ed. Ediția a 12-a, 28 octombrie 2023, Chişinău. Chişinău: SRL ”Foxtrot”, 2023, Ediția a 12-a, pp. 130-132. ISBN 978-9975-89-295-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor
Ediția a 12-a, 2023
Conferința "Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor"
Ediția a 12-a, Chişinău, Moldova, 28 octombrie 2023

Determinarea toxicității cronice a extractelor de levănțică la animale de laborator

Determination of the chronic toxicity of lavender extracts in laboratory animals

CZU: [615.322:582.949.26].099.07

Pag. 130-132

Organ Adina1, Kulciţki Veaceslav2, Ungur Nicon2, Bîrca Natalia2, Jian Mariana1, Cotelea Tamara1
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Institutul de Chimie, USM
 
 
Disponibil în IBN: 29 ianuarie 2024


Rezumat

Introducere. Lavanda fină (Lavandula angustifolia Mill.,) este o plantă valoroasă, cultivată pe scară largă pentru producerea de uleiuri esențiale. Extractele de levănțică prezintă un spectru larg de activități farmacologice, inclusiv proprietăți antioxidante, sedative, antiinflamatorii și antimicrobiene. Utilizarea extractelor de levănțică ca aditivi alimentari necesită o investigare amănunțită a profilului lor de toxicitate. Scopul lucrării. Determinarea toxicității cronice a extractului obținut din deșeuri de Lavandula angustifolia la șobolani. Material și metode. Materialul vegetal, care reprezintă tulpini și inflorescențe după extracția industrială cu vapori de apă a uleiului eteric, a fost uscat, apoi extras cu etanol apos de 70% în câmp de ultrasunet. Determinarea activității antioxidante a extractului de levănțică a fost realizată prin testele DPPH, ABTS și FRAP. Studiile citotoxicității au fost realizate prin metoda MTT pe celule de fibroblaste. Soluția de extract de levănțică a fost administrată intragastric prin sondă atraumatică la șobolani albi fără pedigriu timp de 28 de zile. Rezultate. Rezultatele obținute a analizei valorilor sângelui periferic după administrarea a dozelor de 500 mg/kg și 1000 mg/kg de extract de 131 MATERIALELE CONFERINȚEI levănțică timp de 28 de zile, nu produce modificări semnificative a tabloului sângelui periferic. Modificările neesențiale stabilite, probabil, nu sunt influențate de prezența substanței cercetate în organism. Concluzii. La determinarea parametrilor metabolismului proteic nu s-au constatat modificări esențiale ale conținutului proteinelor totale, ureei și creatininei la administrarea dozelor de la 500 la 1000 mg/kg, în timp ce la utilizarea dozei de 1000 mg/kg s-a relevat o tendință spre micșorare a nivelului proteinelor totale și de majorare a celui a ureei și creatininei. Nivelul bilirubinei totale și fracțiilor directe și indirecte nu sa modificat esențial la administrarea dozelor studiate de extract de levănțică.

Introduction. Fine lavender (Lavandula angustifolia Mill.,) is a valuable plant widely cultivated for the production of essential oils. Lavender extracts exhibit a wide spectrum of pharmacological activities, including antioxidant, sedative, anti-inflammatory and antimicrobial properties. The use of lavender extracts as food additives requires a thorough investigation of their toxicity profile.Aim of the study. Determination of chronic toxicity of Lavandula angustifolia waste extract in rats. Material and methods. The plant material, representing stems and inflorescences after industrial steam extraction of the essential oil, was dried, then extracted with 70% aqueous ethanol in an ultrasonic field. The determination of the antioxidant activity of the lavender extract was carried out by the DPPH, ABTS and FRAP tests. Cytotoxicity studies were performed by the MTT method on fibroblast cells. Lavender extract solution was administered intragastrically by atraumatic gavage to purebred white rats for 28 days. Results. The results obtained from the analysis of the peripheral blood values after the administration of doses of 500 mg/kg and 1000 mg/kg of lavender extract for 28 days, do not produce significant changes in the peripheral blood picture. The established non-essential changes are probably not influenced by the presence of the investigated substance in the body. Conclusions. When determining the parameters of protein metabolism, no essential changes were found in the content of total proteins, urea and creatinine when administering doses from 500 to 1000 mg/kg, while when using the dose of 1000 mg/kg, a tendency towards a decrease was revealed the level of total proteins and of increasing that of urea and creatinine. The level of total bilirubin and the direct and indirect fractions did not change essentially when the studied doses of lavender extract were administered.

Cuvinte-cheie
extract de levănțică, toxicitate cronică,

lavender extract, Chronic toxicity