Dozarea spectrofotometrică a taninurilor în unele produse vegetale din colecția centrului științificopractic în domeniul plantelor medicinale
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
74 0
SM ISO690:2012
NEICOVCENA, Carina, COJOCARU-TOMA, Maria. Dozarea spectrofotometrică a taninurilor în unele produse vegetale din colecția centrului științificopractic în domeniul plantelor medicinale. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 18-20 octombrie 2023, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2023, p. 643. ISSN 2345-1476.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2023
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță"
1, Chişinău, Moldova, 18-20 octombrie 2023

Dozarea spectrofotometrică a taninurilor în unele produse vegetale din colecția centrului științificopractic în domeniul plantelor medicinale

Dozarea spectrofotometrică a taninurilor în unele produse vegetale din colecția centrului științificopractic în domeniul plantelor medicinale


Pag. 643-643

Neicovcena Carina, Cojocaru-Toma Maria
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 18 ianuarie 2024


Rezumat

„Nicolae Testemiţanu”. Introducere. Taninurile sunt polifenoli naturali, prezenți în plante, care joacă un rol important ca materie primă pentru industria farmaceutică in elaborarea de noi forme cu un spectru larg farmacoterapeutic: antiinflamator, antibacterian, antiviral și antioxidant. Scopul lucrării. Studiul comparativ calitativ și cantitativ al taninurilor in produse vegetale de la speciile: Agrimonia eupatoria L.; Cichorium intybus L; Helichrisum arenarium (L.) Moench; Helichrysum italicum L.; Quercus robur L. Material și metode. Produsele vegetale (scoarță de stejar, părțile aeriene de siminoc, turiță și cicoare) au fost recoltate din colecția CȘPDPM. Studiul calitativ al taninurilor a fost efectuat prin aplicarea reacțiilor de culorare, sedimentare, cromatografie pe strat subțire, iar dozarea s-a realizat la spectrofotometrul Metertech UV/VIS SP 8001. Conținutul de tannin a fost exprimat în pirogalol (%). Rezultate. Conținutul de tannin exprimat în pirogalol este cel mai înalt în Agrimoniae herba (2,36%), urmat de Quercus cortex (2,03%), Helichrysi italici herba (1,83%), Heichirysi arenarii herba (1,71). Cu un conținut mai scăzut se prezintă Cichorii herba (1,62%). Concluzii. Rezultatele denotă că conținutul de taninuri, exprimat în pirogalol variază in funcție de natura și tipul produsului vegetal, cu un conținut între 1,62 pentru cicoare, până la 2,36% pentru turiță.

Introduction. Tannins are natural polyphenols found in plants, which play an important role as a raw material for the pharmaceutical industry in the development of new forms with a broad pharmacotherapeutic spectrum: anti-inflammatory antibacterial, antiviral and antioxidant. Objective of the study. Comparative qualitative and quantitative study of tannins in plant products from species: Agrimonia eupatoria L.; Cichorium intybus L.; Helichrysum arenarium (L.) Moench; Helichrysum italicum L.; Quercus robur L. Materials and methods. Plant products (oak bark, aerial parts of sandy everlasting, agrimony and chicory were harvested from the collection of the SPCFMP. The qualitative study of tannins was carried out by applying the reactions of staining, sedimentation, thin layer chromatography and quantitatively at (spectrophotometer Metertech UV/VIS SP 8001. The tannin content was expressed as pyrogallol (%). Results. Tannin content expressed in pirogalol is highest in Agrimoniae herba (2.36%), followed by Quercus cortex (2.03%), Helichrysi italici herba (1.83%), Heichirysi arenarii herba (1.71). With a lower content are presented Cichorii herba (1.62%). Conclusions. The results indicate that the tannin content, expressed in pirogalol varies depending on the nature and type of the plant product, with a content between 1.62 for chicory, up to 2.36% for agrimony.

Cuvinte-cheie
taninuri, produse vegetale, colecție.,

tannins, vegetable products, collection