Particularitățile cercetării infracțiunilor comise de grupurile criminale organizate dirijate din penitenciare
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
264 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-01 23:24
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
343.341:343.8 (1)
Деяния против государства (1079)
Исполнение наказания. Предупреждение преступлений (300)
SM ISO690:2012
BOTNARI, Ion. Particularitățile cercetării infracțiunilor comise de grupurile criminale organizate dirijate din penitenciare. In: Prevenirea şi combaterea criminalităţii: probleme, soluţii şi perspective , Ed. 5, 18 mai 2023, Chişinău. Chişinău: 2023, Ediția 5, pp. 312-319. ISSN 2587-4365.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Prevenirea şi combaterea criminalităţii: probleme, soluţii şi perspective
Ediția 5, 2023
Conferința "Prevenirea şi combaterea criminalităţii: probleme, soluţii şi perspective"
5, Chişinău, Moldova, 18 mai 2023

Particularitățile cercetării infracțiunilor comise de grupurile criminale organizate dirijate din penitenciare

CZU: 343.341:343.8

Pag. 312-319

Botnari Ion
 
Academia „Ştefan cel Mare“ a MAI al Republicii Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 26 iulie 2023


Rezumat

Articolul de față analizează particularitățile cercetării infracțiunilor comise de grupurile criminale organizate, dirijate din penitenciare. În contextul creșterii numărului de infracțiuni dirijate din penitenciare, corespunzător preocuparea privind fenomenul infracțional din interiorul sistemului penitenciar necesită o înțelegere mai profundă a modului în care grupurile criminale organizate acționează, impunându-se necesitatea permanentă a acțiunilor de prevenire și combatere a activității lor. Prin intermediul unei analize detaliate a literaturii de specialitate, a studiilor de caz relevante, a practicii judiciare și a cunoștințelor personale acumulate în mediul practic, se examinează strategiile de comunicare, distribuția sarcinilor, structura, aspectele legate de finanțare și gestionare a resurselor, dar și metodele de atragere a funcționarilor în procesul de pregătire și comitere a infracțiunilor. Mai mult decât atât, se examinează modalitățile prin care grupurile criminale organizează și controlează activitățile ilegale din exteriorul penitenciarelor, inclusiv influența exercitată asupra mediului extern și legăturile cu alte organizații criminale. Un alt aspect discutat în cadrul acestui articol se referă la provocările și dificultățile întâmpinate la investigarea infracțiunilor comise de aceste grupuri criminale organizate. Se dezbat aspecte legate de accesul limitat la informații, securitatea și protecția martorilor, precum și cooperarea între autoritățile penitenciare și cele de aplicare a legii. În final, se propun măsuri și recomandări pentru îmbunătățirea investigațiilor, prevenirii și combaterii infracțiunilor comise de grupurile criminale organizate, dirijate din penitenciare. Aceste recomandări vizează consolidarea cooperării dintre instituții implicate, îmbunătățirea schimbului de informații și dezvoltarea unor strategii eficiente de contracarare a influenței criminale din penitenciare. Prin acest articol, autorul își prezintă aportul de contribuție la înțelegerea complexității fenomenului infracțional din penitenciare și promovarea unor abordări mai eficiente în investigarea și combaterea grupurilor criminale organizate din acest mediu particular.

 Articolul de față analizează particularitățile cercetării infracțiunilor comise de grupurile criminale organizate, dirijate din penitenciare. În contextul creșterii numărului de infracțiuni dirijate din penitenciare, corespunzător preocuparea privind fenomenul infracțional din interiorul sistemului penitenciar necesită o înțelegere mai profundă a modului în care grupurile criminale organizate acționează, impunându-se necesitatea permanentă a acțiunilor de prevenire și combatere a activității lor. Prin intermediul unei analize detaliate a literaturii de specialitate, a studiilor de caz relevante, a practicii judiciare și a cunoștințelor personale acumulate în mediul practic, se examinează strategiile de comunicare, distribuția sarcinilor, structura, aspectele legate de finanțare și gestionare a resurselor, dar și metodele de atragere a funcționarilor în procesul de pregătire și comitere a infracțiunilor. Mai mult decât atât, se examinează modalitățile prin care grupurile criminale organizează și controlează activitățile ilegale din exteriorul penitenciarelor, inclusiv influența exercitată asupra mediului extern și legăturile cu alte organizații criminale.Un alt aspect discutat în cadrul acestui articol se referă la provocările și dificultățile întâmpinate la investigarea infracțiunilor comise de aceste grupuri criminale organizate. Se dezbat aspecte legate de accesul limitat la informații, securitatea și protecția martorilor, precum și cooperarea între autoritățile penitenciare și cele de aplicare a legii. În final, se propun măsuri și recomandări pentru îmbunătățirea investigațiilor, prevenirii și combaterii infracțiunilor comise de grupurile criminale organizate, dirijate din penitenciare. Aceste recomandări vizează consolidarea cooperării dintre instituții implicate, îmbunătățirea schimbului de informații și dezvoltarea unor strategii eficiente de contracarare a influenței criminale din penitenciare. Prin acest articol, autorul își prezintă aportul de contribuție la înțelegerea complexității fenomenului infracțional din penitenciare și promovarea unor abordări mai eficiente în investigarea și combaterea grupurilor criminale organizate din acest mediu particular.

Cuvinte-cheie
cercetare, infracțiuni, grupuri criminale organizate, penitenciare, dirijare, particularităţi, prevenire, investigare, combatere,

cercetare, infracțiuni, grupuri criminale organizate, penitenciare, dirijare, particularități, prevenire, investigare, combatere