Factorii antinutritivi şi toxici naturali din produsele alimentare
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1161 55
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-07 14:49
SM ISO690:2012
VEREJAN, Svetlana. Factorii antinutritivi şi toxici naturali din produsele alimentare . In: Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”, 2012, nr. 2(13), pp. 180-184. ISSN 1857-1719.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”
Numărul 2(13) / 2012 / ISSN 1857-1719

Factorii antinutritivi şi toxici naturali din produsele alimentare

Pag. 180-184

Verejan Svetlana
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 14 decembrie 2013


Rezumat

Natural antinutritive and toxic factors in foodstuffs Natural anti-nutritional and toxic substances are widespread in different foods. They are represented by a broad spectrum of compounds as phytic acid, oxalic acid, solanine, inhibitors of various enzymes and others. Consumed in excess the mentioned substances may significantly affect the human organism by reducing the nutritional value of food, inducing or aggravating of some pathological situations. There are elucidated also some opportunities to reduce or even to exclude the negative effect of these substances.

Substanţele antinutritive şi toxice naturale sunt răspândite în diferite alimente. Acestea sunt reprezentate printr-un spectru larg de compuşi ca acidul fitic, acidul oxalic, solanina, inhibatori ai diferitor enzime etc. Consumate în exces substanţele menţionate pot influenţa starea organismului uman prin diminuarea valorii nutritive a alimentelor, inducerea sau agravarea unor stări patologice. Sunt elucidate, de asemenea, unele posibilităţi de diminuare sau chiar de excludere a efectului negativ a acestor substanţe.