Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
![]() |
![]() ![]() |
Ultima descărcare din IBN: 2023-10-21 23:07 |
![]() CASIAN, Igor, CASIAN, Ana, UNGUREANU, Ion. Variabilitatea compoziţiei chimice şi contribuţii la standardizarea fructelor de armurariu (Silybum marianum (L.) Gaertn)
. In: Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”, 2012, nr. 1(13), pp. 313-316. ISSN 1857-1719. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu” | ||||||
Numărul 1(13) / 2012 / ISSN 1857-1719 | ||||||
|
||||||
Pag. 313-316 | ||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Rezumat | ||||||
Analiza chimică a 12 eşantioane de fructe de armurariu, cultivate în diferite localităţi, a arătat o variabilitate considerabilă a conţinutului diferitor fracţii de flavonolignane. Reproducerea mostrelor acestei plante în condiţii identice de creştere ne permite să presupunem, că această variabilitate este condiţionată de prezenţa diferitor genotipuri. Pentru a asigura posibilitatea obţinerii extractului uscat de armurariu, corespunzător cerinţelor Farmacopeei Europene, recomandăm introducerea unor modificări la monografia farmacopeică pentru fructe de armurariu, iar producătorilor de materie primă – de a efectua selectarea materialului semincer după compoziţia chimică. |
||||||
Cuvinte-cheie Silybum marianum, flavonolignane, standardizare farmaceutică |
||||||
|
Cerif XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <CERIF xmlns='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1' xsi:schemaLocation='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1 http://www.eurocris.org/Uploads/Web%20pages/CERIF-1.5/CERIF_1.5_1.xsd' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' release='1.5' date='2012-10-07' sourceDatabase='Output Profile'> <cfResPubl> <cfResPublId>ibn-ResPubl-18145</cfResPublId> <cfResPublDate>2012-02-01</cfResPublDate> <cfVol>13</cfVol> <cfIssue>1</cfIssue> <cfStartPage>313</cfStartPage> <cfISSN>1857-1719</cfISSN> <cfURI>https://ibn.idsi.md/ro/vizualizare_articol/18145</cfURI> <cfTitle cfLangCode='RO' cfTrans='o'>Variabilitatea compoziţiei chimice şi contribuţii la standardizarea fructelor de armurariu (Silybum marianum (L.) Gaertn) </cfTitle> <cfKeyw cfLangCode='RO' cfTrans='o'>Silybum marianum; flavonolignane; standardizare farmaceutică</cfKeyw> <cfAbstr cfLangCode='RO' cfTrans='o'>Analiza chimică a 12 eşantioane de fructe de armurariu, cultivate în diferite localităţi, a arătat o variabilitate considerabilă a conţinutului diferitor fracţii de flavonolignane. Reproducerea mostrelor acestei plante în condiţii identice de creştere ne permite să presupunem, că această variabilitate este condiţionată de prezenţa diferitor genotipuri. Pentru a asigura posibilitatea obţinerii extractului uscat de armurariu, corespunzător cerinţelor Farmacopeei Europene, recomandăm introducerea unor modificări la monografia farmacopeică pentru fructe de armurariu, iar producătorilor de materie primă – de a efectua selectarea materialului semincer după compoziţia chimică.</cfAbstr> <cfAbstr cfLangCode='EN' cfTrans='o'>The chemical analysis of 12 samples of the Milk-Thistle fruits, cultivated in various localities, has revealed a significant variability of the contents of different flavonolignane fractions. Reproduction of samples of this plant in identical conditions has allowed to assume, that this variability is caused by presence of various genotypes. To assure the possibility of obtaining of the Milk-Thistle dry extract, which meets the requirements of the European Pharmacopoeia, we recommend to make changes in the pharmacopoeical monograph for the Milk-Thistle fruits, and to manufacturers of raw material – to carry out the sowing material selection by chemical composition.</cfAbstr> <cfResPubl_Class> <cfClassId>eda2d9e9-34c5-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassId> <cfClassSchemeId>759af938-34ae-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2012-02-01T24:00:00</cfStartDate> </cfResPubl_Class> <cfResPubl_Class> <cfClassId>e601872f-4b7e-4d88-929f-7df027b226c9</cfClassId> <cfClassSchemeId>40e90e2f-446d-460a-98e5-5dce57550c48</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2012-02-01T24:00:00</cfStartDate> </cfResPubl_Class> <cfPers_ResPubl> <cfPersId>ibn-person-13489</cfPersId> <cfClassId>49815870-1cfe-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassId> <cfClassSchemeId>b7135ad0-1d00-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2012-02-01T24:00:00</cfStartDate> </cfPers_ResPubl> <cfPers_ResPubl> <cfPersId>ibn-person-13492</cfPersId> <cfClassId>49815870-1cfe-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassId> <cfClassSchemeId>b7135ad0-1d00-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2012-02-01T24:00:00</cfStartDate> </cfPers_ResPubl> <cfPers_ResPubl> <cfPersId>ibn-person-26003</cfPersId> <cfClassId>49815870-1cfe-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassId> <cfClassSchemeId>b7135ad0-1d00-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2012-02-01T24:00:00</cfStartDate> </cfPers_ResPubl> </cfResPubl> <cfPers> <cfPersId>ibn-Pers-13489</cfPersId> <cfPersName_Pers> <cfPersNameId>ibn-PersName-13489-2</cfPersNameId> <cfClassId>55f90543-d631-42eb-8d47-d8d9266cbb26</cfClassId> <cfClassSchemeId>7375609d-cfa6-45ce-a803-75de69abe21f</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2012-02-01T24:00:00</cfStartDate> <cfFamilyNames>Касьян</cfFamilyNames> <cfFirstNames>Игорь</cfFirstNames> </cfPersName_Pers> </cfPers> <cfPers> <cfPersId>ibn-Pers-13492</cfPersId> <cfPersName_Pers> <cfPersNameId>ibn-PersName-13492-2</cfPersNameId> <cfClassId>55f90543-d631-42eb-8d47-d8d9266cbb26</cfClassId> <cfClassSchemeId>7375609d-cfa6-45ce-a803-75de69abe21f</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2012-02-01T24:00:00</cfStartDate> <cfFamilyNames>Касьян</cfFamilyNames> <cfFirstNames>Анна</cfFirstNames> </cfPersName_Pers> </cfPers> <cfPers> <cfPersId>ibn-Pers-26003</cfPersId> <cfPersName_Pers> <cfPersNameId>ibn-PersName-26003-2</cfPersNameId> <cfClassId>55f90543-d631-42eb-8d47-d8d9266cbb26</cfClassId> <cfClassSchemeId>7375609d-cfa6-45ce-a803-75de69abe21f</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2012-02-01T24:00:00</cfStartDate> <cfFamilyNames>Унгуряну</cfFamilyNames> <cfFirstNames>Ион</cfFirstNames> </cfPersName_Pers> </cfPers> </CERIF>