Iron-chelating activity of poliphenolic extracts
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
264 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-02-28 21:17
SM ISO690:2012
BOZBEI, Iulia, BENEA, Anna. Iron-chelating activity of poliphenolic extracts. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova, 2022, nr. 3 An.1(29), p. 474. ISSN 2345-1467.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova
Numărul 3 An.1(29) / 2022 / ISSN 2345-1467

Iron-chelating activity of poliphenolic extracts

Capacitatea extractelor polifenolice de chelare a fierului


Pag. 474-474

Bozbei Iulia, Benea Anna
 
”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy
 
 
Disponibil în IBN: 11 decembrie 2022


Rezumat

Background. The term „chelation” has been defined as the ability of substances to bind metal ions by forming coordination bonds. Treatment of excess iron by the chelating mechanism has been shown to be effective in reducing the iron content to affordable limits. Objective of the study. Evaluation of the bibliographic sources regarding the study of the iron-chelating activity of phenolic compounds of different medicinal plants. Materials and Methods. Scientific articles from the PubMed platform, Google Scholar, ResearchGate and others have been analyzed to elucidate effective methods of treating diseases caused by excess iron. Results. In the study by S. F. Nabavi et al. (2012) the ethanolic extract of Hyssopus officinalis exhibited the iron-chelating activity of 131.4 mcg/ml in order to reduce concentration of iron ions to 50%. In another study by Ebrahimzadeh et al. (2008) had been calculated the iron-chelating activity of the methanolic extract of aerial parts of Hypericum perforatum of 41%. However, in the study by Armenuhi Moghrovyan et al. (2019) had been studied the iron-chelating activity of the ethanolic extract of aerial parts of Origanum vulgare with the value of 36.7%. Conclusion. Following numerous scientific researches, there were identified plants containing polyphenolic compounds with significant iron-chelating activity and their efficiency in the treatment of excess iron was demonstrated

Introducere. Termenul „chelare” a fost definit ca o capacitate a unor substanțe de a lega ionii de metale prin formarea legăturilor coordinative. Tratamentul excesului de fier prin mecanismul de chelare a fost demonstrat a fi efectiv prin reducerea conținutul de fier până la limite accesibile. Scopul lucrării. Evaluarea surselor bibliografice privind studiul capacității de chelare a fierului a compușilor fenolici a diferitor plante medicinale. Material și Metode. Au fost analizate articole științifice din platforma PubMed, Google Academic, ResearchGate și altele pentru a elucida metode eficiente de tratament a bolilor cauzate de surplus de fier. Rezultate. În studiul efectuat de S. F. Nabavi și colab. (2012) a fost înregistrată activitatea de chelare a fierului a extractului etanolic de Hyssopus officinalisde 131.4 mcg/ml pentru a micșora concentrația ionilor de fier până la 50%. Într-un alt studiu elaborat de Ebrahimzadeh și colab. (2008) fusese calculată activitatea de chelare a fierului a extractului metanolic de părți aeriene de Hypericum perforatumde 41%. Însă în studiul realizat de Armenuhi Moghrovyan și colab. (2019) a fost studiată capacitatea de chelare a fierului a extractului etanolic de părți aeriene de Origanum vulgare cu valoarea de 36.7%. Concluzii. În urma multiplelor cercetări științifice fuseseră identificate plante cu conținut de compuși polifenolici cu activitate de chelare a fierului semnificativă fiind demonstrată și eficiența lor în tratamentul excesului de fier.

Cuvinte-cheie
Iron-chelating activity, Phenolic compounds, excess iron,

Activitate de chelare a fierului, Compuşi fenolici, exces de fier