Impactul temperaturilor înalte asupra valorilor caracterelor polenului la tomate
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
251 0
SM ISO690:2012
ANTOCI, Liudmila. Impactul temperaturilor înalte asupra valorilor caracterelor polenului la tomate. In: Sesiunea de comunicări științifice „D. Brandza”, Ed. 26, 6 noiembrie 2020, București. Chișinău: Editura „Lexon-Prim”, 2020, Ediția 24, pp. 47-48.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sesiunea de comunicări științifice „D. Brandza”
Ediția 24, 2020
Sesiunea "Sesiunea de comunicări științifice „D. Brandza”"
26, București, Romania, 6 noiembrie 2020

Impactul temperaturilor înalte asupra valorilor caracterelor polenului la tomate


Pag. 47-48

Antoci Liudmila
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 15 noiembrie 2022


Rezumat

Diverse culturi agricole, soiuri cu potențial de productivitate înaltă, cât și cele cu productivitate joasă, transmit acest caracter prin ereditate, însă această caracteristică indică despre posibilitatea potențială a genotipului. Orice abatere de la condițiile optimale de dezvoltare a plantelor depinde de factorii abiotici ai mediului ambiant între care temperatura aerului și asigurarea cu apă au o influență considerabilă. Crearea unor fondaluri ce modelează condițiile mediului ambiant ne dă posibilitate de a efectua cercetări în condiții controlate. Cercetările efectuate au fost axate pe stabilirea reacției gametofitului masculin a tomatelor la acțiunea temperaturii înalte. În condiții optimale viabilitatea polenului a variat în limitele 45-85%, fondalul de temperatură de 40ºC a contribuit la diminuarea valorilor caracterelor viabilitatea și lungimea tuburilor polinice de 4,6 ori în dependență de genotip. Analiza dispersională bifactorială a permis stabilirea cotei valorice a factorilor. Astfel genotipul a influențat considerabil asupra variabilității viabilității polenului 59%, pe când factorul termic numai 31%. Analiza genotipurilor pe perioada de trei ani consecutiv a permis evidențierea a 3 forme cu rezistență înaltă la factorul termic. Paralel a fost efectuată analiza rezistenței genotipurilor la etapa de germinare a semințelor. S-a stabilit, că temperatura înaltă a diminuat creșterea germenilor de 1,3…2,3 ori în dependență de genotip. A fost realizată analiza genotipurilor privitor la rezistența la deficitul hidric, reacția genotipurilor a fost diferită. Dificitul hidric a contribuit la micșorarea valorilor dimensiunilor polenului cu 2,4…5,3 (u.c.). Șase genotipuri s-au evidențiat prin rezistența înaltă la acest factor. În rezultatul investigațiilor efectuate au fost selectate 4 genotipuri cu rezistență înaltă a germenilor și 5 cu rezistența înaltă a gametofitului masculin la factorul termic, șase hibrizi la deficitul hidric.

Dublin Core Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<oai_dc:dc xmlns:dc='http://purl.org/dc/elements/1.1/' xmlns:oai_dc='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd'>
<dc:creator>Antoci, L.P.</dc:creator>
<dc:date>2020</dc:date>
<dc:description xml:lang='ro'><p>Diverse culturi agricole, soiuri cu potențial de productivitate &icirc;naltă, c&acirc;t și cele cu productivitate joasă, transmit acest caracter prin ereditate, &icirc;nsă această caracteristică indică despre posibilitatea potențială a genotipului. Orice abatere de la condițiile optimale de dezvoltare a plantelor depinde de factorii abiotici ai mediului ambiant &icirc;ntre care temperatura aerului și asigurarea cu apă au o influență considerabilă. Crearea unor fondaluri ce modelează condițiile mediului ambiant ne dă posibilitate de a efectua cercetări &icirc;n condiții controlate. Cercetările efectuate au fost axate pe stabilirea reacției gametofitului masculin a tomatelor la acțiunea temperaturii &icirc;nalte. &Icirc;n condiții optimale viabilitatea polenului a variat &icirc;n limitele 45-85%, fondalul de temperatură de 40&ordm;C a contribuit la diminuarea valorilor caracterelor viabilitatea și lungimea tuburilor polinice de 4,6 ori &icirc;n dependență de genotip. Analiza dispersională bifactorială a permis stabilirea cotei valorice a factorilor. Astfel genotipul a influențat considerabil asupra variabilității viabilității polenului 59%, pe c&acirc;nd factorul termic numai 31%. Analiza genotipurilor pe perioada de trei ani consecutiv a permis evidențierea a 3 forme cu rezistență &icirc;naltă la factorul termic. Paralel a fost efectuată analiza rezistenței genotipurilor la etapa de germinare a semințelor. S-a stabilit, că temperatura &icirc;naltă a diminuat creșterea germenilor de 1,3&hellip;2,3 ori &icirc;n dependență de genotip. A fost realizată analiza genotipurilor privitor la rezistența&nbsp;la deficitul hidric, reacția genotipurilor a fost diferită. Dificitul hidric a contribuit la micșorarea valorilor dimensiunilor polenului cu 2,4&hellip;5,3 (u.c.). Șase genotipuri s-au evidențiat prin rezistența &icirc;naltă la acest factor. &Icirc;n rezultatul investigațiilor efectuate au fost selectate 4 genotipuri cu rezistență &icirc;naltă a germenilor și 5 cu rezistența &icirc;naltă a gametofitului masculin la factorul termic, șase hibrizi la deficitul hidric.</p></dc:description>
<dc:source>Sesiunea de comunicări științifice „D. Brandza” (Ediția 24) 47-48</dc:source>
<dc:title>Impactul temperaturilor &icirc;nalte asupra valorilor caracterelor polenului la tomate</dc:title>
<dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type>
</oai_dc:dc>