Studiul compoziției compușilor biologic activi din tomate (solanum lycopеrsicum)
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
318 12
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-08 18:13
SM ISO690:2012
MARJINEAN, Iana. Studiul compoziției compușilor biologic activi din tomate (solanum lycopеrsicum). In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 29-31 martie 2022, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2022, Vol.1, pp. 507-510. ISBN 978-9975-45-828-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.1, 2022
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 29-31 martie 2022

Studiul compoziției compușilor biologic activi din tomate (solanum lycopеrsicum)


Pag. 507-510

Marjinean Iana
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 27 iulie 2022


Rezumat

Studiul propus relatează despre compușii biologici activi care se conțin în tomate, proprietățile acestora și beneficiile consumului de tomate. Antioxidanții din tomate includ carotenoizi precum β-carotenul, un precursor al vitaminei A și, în principal, licopenul, care este în mare parte responsabil pentru conferirea nuanței roșie a fructelor; vitamine precum acidul ascorbic și tocoferolii și compuși fenolici precum flavonoidele. Consumul regulat de tomate și produse din tomate este asociat cu o viață sănătoasă și echilibrată. Studiile actuale demonstrează numeroasele beneficii ale compușilor bioactivi de tomate, fie izolați, fie în extracte combinate, precum efecte anticancerigene, anticolesterolemice, antidiabetice, cardioprotectoare și hepatoprotectoare.

Cuvinte-cheie
tomate, licopen, carotenoizi, β-carotenul, Vitamine, flavonoizi