Articolul precedent |
Articolul urmator |
407 3 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-14 14:33 |
SM ISO690:2012 COJOCARU-TOMA, Maria, COTELEA, Tamara, NACU, Viorel, JIAN, Mariana, COBZAC, Vitalie, BOSCANEAN, Daniel, KULCIŢKI, Veaceslav, UNGUR, Nicon. Valorificarea rezidului din Lavandulae Angustifolia. In: Congresul Național de Farmacie, 15-17 septembrie 2021, Oradea. Oradea-Chișinău : Editura Universităţii din Oradea, 2021, Ediția a XVIII-a, p. 101. ISBN 978-606-10-2144-4. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Congresul Național de Farmacie Ediția a XVIII-a, 2021 |
|||||||
Congresul "Congresul național de Farmacie " Oradea, Moldova, 15-17 septembrie 2021 | |||||||
|
|||||||
Pag. 101-101 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
Obiectivul studiului. Pornind de la denumirea generică „lavandă” ce datează din cele mai vechi timpuri și derivă din cuvântul latin „lavare”, ce semnifică, „spălare”, scopul acestui studiu constă în valorificarea reziduului din părți aeriene Lavandula angustifolia (fam. Lamiaceae), plantă bogată în ulei volatil și cultivată pe larg în Republica Moldova. Materiale și metode. Părțile aeriene de Lavandula angustifolia au fost colectate după 3 ani de vegetație din sud-estul Moldovei (raionul Căușeni). Dupa extragerea uleiului volatil din produsul vegetal prin distilare industrială cu vapori de apă, reziduul a servit ca obiect de studiu. Conținutul de polifenoli a fost analizat prin metoda spectrofotometrică după Folin Ciocalteu, flavonoidele-spectrofotometric, în baza reacției cu AlCl3. Rezultate. Reziduul uscat, împărțit în două loturi, a fost supus extragerii cu etanol etilic. Primul lot a fost măcinat într-o moară cu lama rotatori, până la o dimensiune medie a particulelor de 0,5 mm (R-1), iar al doilea lot a fost taiat în fragmente de cca. 15-20 mm (R-2). Ambele loturi au fost supuse extracției cu etanol de 96% în aparatul Soshlet (cinci cicluri). Continutul de polifenoli exprimat în acid galic și totalul de flavonoide exprimat în rutozidă, quercetină și apigenină denotă că reziduu măcinat (R-1)se prezintă ca o sursă mai bogată în compuși polifenolici. Concluzii. Reziduul de Lavandula angustifolia poate servi drept sursă de compuși polifenolici, iar eficiența extracției metaboliților secundari poate fi dirijată selectiv în dependent de gradul de mărunțire a produsului vegetal. |
|||||||
|