Valorificarea rezidului din Lavandulae Angustifolia
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
407 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-14 14:33
SM ISO690:2012
COJOCARU-TOMA, Maria, COTELEA, Tamara, NACU, Viorel, JIAN, Mariana, COBZAC, Vitalie, BOSCANEAN, Daniel, KULCIŢKI, Veaceslav, UNGUR, Nicon. Valorificarea rezidului din Lavandulae Angustifolia. In: Congresul Național de Farmacie, 15-17 septembrie 2021, Oradea. Oradea-Chișinău : Editura Universităţii din Oradea, 2021, Ediția a XVIII-a, p. 101. ISBN 978-606-10-2144-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Congresul Național de Farmacie
Ediția a XVIII-a, 2021
Congresul "Congresul național de Farmacie "
Oradea, Moldova, 15-17 septembrie 2021

Valorificarea rezidului din Lavandulae Angustifolia

Valorization of residue from Lavandulae Angustifolia


Pag. 101-101

Cojocaru-Toma Maria1, Cotelea Tamara1, Nacu Viorel1, Jian Mariana1, Cobzac Vitalie1, Boscanean Daniel1, Kulciţki Veaceslav2, Ungur Nicon2
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Institutul de Chimie
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 29 aprilie 2022


Rezumat

Obiectivul studiului. Pornind de la denumirea generică „lavandă” ce datează din cele mai vechi timpuri și derivă din cuvântul latin „lavare”, ce semnifică, „spălare”, scopul acestui studiu constă în valorificarea reziduului din părți aeriene Lavandula angustifolia (fam. Lamiaceae), plantă bogată în ulei volatil și cultivată pe larg în Republica Moldova. Materiale și metode. Părțile aeriene de Lavandula angustifolia au fost colectate după 3 ani de vegetație din sud-estul Moldovei (raionul Căușeni). Dupa extragerea uleiului volatil din produsul vegetal prin distilare industrială cu vapori de apă, reziduul a servit ca obiect de studiu. Conținutul de polifenoli a fost analizat prin metoda spectrofotometrică după Folin Ciocalteu, flavonoidele-spectrofotometric, în baza reacției cu AlCl3. Rezultate. Reziduul uscat, împărțit în două loturi, a fost supus extragerii cu etanol etilic. Primul lot a fost măcinat într-o moară cu lama rotatori, până la o dimensiune medie a particulelor de 0,5 mm (R-1), iar al doilea lot a fost taiat în fragmente de cca. 15-20 mm (R-2). Ambele loturi au fost supuse extracției cu etanol de 96% în aparatul Soshlet (cinci cicluri). Continutul de polifenoli exprimat în acid galic și totalul de flavonoide exprimat în rutozidă, quercetină și apigenină denotă că reziduu măcinat (R-1)se prezintă ca o sursă mai bogată în compuși polifenolici. Concluzii. Reziduul de Lavandula angustifolia poate servi drept sursă de compuși polifenolici, iar eficiența extracției metaboliților secundari poate fi dirijată selectiv în dependent de gradul de mărunțire a produsului vegetal.

Starting from the generic name “lavender” which dates back to ancient times and derives from the latin word “lavare”, which means “washing”, the purpose of this study is to recover the residue from aerial parts of Lavandula angustifolia (family Lamiaceae), a plant rich in essential oil and widely cultivated in the Republic of Moldova. Material and methods. Aerial parts of Lavandula angustifolia were collected after 3 years vegetation of South-Eastern Moldova (Causeni district). After extraction of the essential oil from the vegetal product by industrial steam distillation, the residue served as an object of study. The polyphenols content were assayed by the spectrophotometric method after Folin Ciocalteu, the flavonoids - spectrophotometric method with AlCl3 reagent. Results. The dried residue was divided into two lots for ethanol extraction. The first lot was grinded in a domestic blade grinder to an average particle dimension of 0.5 mm (R-1); the second lot was cut in small fragments of 15-20 mm (R-2). Both lots have been extracted with 96% ethanol in a Soxhlet apparatus (five cycles). The content of polyphenols expressed in gallic acid and the total flavonoids expressed in rutosid, quercetin and apigenin indicate that the grinded residue (R-1) is a more rich source of polyphenolic compounds. Conclusions. The residue of Lavandula angustifolia can serve as a source of polyphenols compounds, and the secondary metabolites extraction efficiency can be selectively controlled by the grinding degree of vegetal product.