Influenţa cursului valutar asupra activităţii economice a Republicii Moldova
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
338 18
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-18 20:02
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338(478) (258)
Экономическое положение. Экономическая политика. Управление и планирование в экономике. Производство. Услуги. Цены (2998)
SM ISO690:2012
CRIVOI, Cristina. Influenţa cursului valutar asupra activităţii economice a Republicii Moldova. In: Tezele celei de-a : 68-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor, Ed. 68, T, 20 mai 2015, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2015, Ediția 68, T, p. 45.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 68, T, 2015
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor și masteranzilor"
68, T, Chişinău, Moldova, 20 mai 2015

Influenţa cursului valutar asupra activităţii economice a Republicii Moldova

CZU: 338(478)

Pag. 45-45

Crivoi Cristina
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 25 ianuarie 2022


Rezumat

Cursul valutar reprezintă unul dintre factorii de influenţă a economiei ţării indiferent de nivelul de dezvoltare al acesteia, el fiind influenţat de o multitudine de factori interni (economici, monetarfinanciari, psihologici etc. şi externi în principal cererea şi oferta de valută). Scopul lucrării este de a determina importanţa cursului valutar în economia naţională, factorii ce au influenţat asupra acestuia şi de a determina politicile şi metodele de ameliorare a situaţiei actuale privind cursul valutar. Obiectivul lucrării include esenţa şi factorii de influenţă asupra cursul valutar, deprecierea leului moldovenesc-cauza creşterii preţurilor de consum, de asemenea cum cursul valutar îşi manifestă influenţa asupra economiei naţionale, iar în final, politicile şi metodele posibile de ameliorare a situaţiei actuale a cursului valutar. În Republica Moldova cursul valutar şi-a lăsat amprenta. Datorită situaţiei de pe piaţa valutară a avut loc deprecierea leului moldovenesc ceea ce a influenţat în mare parte populaţia Republicii Moldova prin majorarea preţurilor de consum. Cauzele acestui eveniment sunt: diminuarea cu 20% a transferurilor băneşti din străinătate în trimestrul IV al anului 2014 (în octombrie a scăzut cu 9%, în noiembrie cu 29%, iar în decembrie cu 31%), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut; situaţia economică din Rusia (al doilea partener comercial al RM, după operaţiunile de export–import), precum şi embargourile impuse de către această ţară pentru produsele agricole moldoveneşti; diminuarea exporturilor (cu -3,7%) în 2014, pe când importurile depăşesc cu mult exporturile ţării, ceea ce duce la un dezechilibru comercial. Cauzele enumerate mai sus au avut şi o serie de consecinţe: scumpirea importurilor (maşini de import, energie electrică, gaz , medicamente, etc.); insuficienţa resurselor băneşti, în primul rând pentru companii( băncile vor da mai puţine credite, şi creditele vor fi cu mult mai scumpe). Deprecierea în ritm alarmant a valutei naţionale a lovit importatorii ale căror venituri s-au micşorat considerabil în ultima perioadă. Pentru a nu intra în faliment, antreprenorii sunt nevoiţi să majoreze preţul la mărfurile pe care le cumpără de peste hotare. De aici scumpirile au pornit în lanţ, iar că cetăţenii de rând sunt cei care suferă cel mai mult. În concluzie, putem afirma că cursul valutar şi-a lăsat amprenta în cadrul economiei naţionale prin intermediul factorilor de natură internă şi externă. Aceştia în cele din urmă au cauzat consecinţe grave ce au afectat în mare parte cetăţeanul de rând, s-au scumpit importurile, are loc insuficienţa resurselor băneşti şi scumpirea creditelor. Pentru ameliorarea situaţiei de la finele lunii februarie 2015, se propun următoarele soluţii, cum ar fi: diminuarea importurilor şi a consumului; BNM ar trebui să vândă valută doar cu scopul de a tempera posibila depreciere şi a permite populaţiei să-şi ajusteze comportamentul la noul curs valutar.