Studiul multicriterial al efectivului de porcine în Republica Moldova
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
338 5
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-01 12:37
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
631.15:636.4(478) (1)
Организация и управление сельскохозяйственным производством (494)
Свиньи (111)
SM ISO690:2012
POPESCU, Adrian. Studiul multicriterial al efectivului de porcine în Republica Moldova. In: Tezele celei de-a : 71-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, Ed. 71, 20 mai 2018, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2018, Ediția 71, T, pp. 68-69. ISBN 978-9975-64-283-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 71, T, 2018
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
71, Chişinău, Moldova, 20 mai 2018

Studiul multicriterial al efectivului de porcine în Republica Moldova

CZU: 631.15:636.4(478)

Pag. 68-69

Popescu Adrian
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 20 ianuarie 2022


Rezumat

Rezultatele prezentate se raportează la analiza particularităților caracteristice creșterii suinelor, numărul efectivului înregistrat la moment precum și la potențialul productiv al animalelor. Creșterea suinelor este o ramură tradițională cu rădăcini adânci în istoria Republicii Moldova, care reprezintă o sursă importantă atât pentru acoperirea necesităților pieței interne de carne, cât și a dezvoltării potențialului economiei naționale. Aspectele punctate mai sus, sânt importante deoarece reflectă tradițiile și obiceiurile naționale legate de consumul de acest produs, precum și de condițiile climaterice și economice ale ramurii. Scopul cercetării este de a identifica mijloacele de utilizare a unor animale cu potențial productiv ridicat pentru fiecare gospodărie agricolă, care ar constitui una din condițiile de bază în sporirea eficienței economice. Materialul factologic utilizat în elaborarea lucrării ține de datele statistice oficiale furnizate de către Biroul Național de Statistică, lucrările științifice în domeniu ale savanților autohtoni și de peste hotare. Adițional s-au folosit publicațiile curente periodice din domeniu, publicațiile instituțiilor guvernamentale responsabile de problema abordată. Pentru obținerea rezultatelor preconizate și sistematizarea ordinară a materialului utilizat în cercetare au fost utilizate metodele monografică, matematică și statistico-economică. În baza rezultatelor obținute s-a stabilit că: numărul suinilor a înregistrat o creștere la întreprinderile agricole, constituind circa 33,3%. La polul opus se regăsesc gospodăriile țărănești care au înregistrat o diminuare a efectivului de porcine, și totodată s-a menținut la cota de o mie de capete începând cu anul 2013 până în anul 2017. Gospodăriile populației dețin fruntea clasamentului în ceea ce privește numărul de suine înregistrate, însă păstrează tendința de diminuare a efectivului începând cu anul 2012. Observăm că, subramura de creștere a suinilor la carne are tendința de modernizare prin concentrarea efectivului în entități mari precum sînt Societățile cu Răspundere Limitată. Aceasta oferă o serie de oportunități: reducerea costurilor operaționale, integrarea sistemului de calitate a producției, atragerea investițiilor și a subvențiilor de stat pentru modernizarea tehnologiei și utilajului, contractarea producției de carne în loturi mari către operatori naționali și internaționali, sporirea posibilităților de comercializare a producției spre Piața Unică Internă a UE, valorificarea porcinelor pentru carne are loc în baza unor rase specializate. Deși există o tendință de modernizare a fluxului tehnologic și a utilajului de întreținere și creștere la îngrășare a porcilor, în majoritatea cazurilor procesul tehnologic este de tip extensiv, evacuarea dejecțiilor, curățarea și decontaminarea spațiilor de întreținere a porcilor lipsește se execută la nivel insuficient. Rezultatele cercetărilor au permis formularea următoarelor concluzii și recomandări: o concentrare atât de semnificativă a numărului de suine în gospodăriile populației înregistrează cea mai mare concentrare a numărului de suine, producția de carne de porc în gospodăriile de toate categoriile ocupă prima poziție, în primele zece SRL-uri sunt concentrate circa 87% din efectivul total de porci, creșterea porcilor necesită investiții destul de mari, modernizare permanentă și tehnologizare.