Relatiile microbiomului solului cu siguranta alimentelor
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
512 34
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-21 20:42
SM ISO690:2012
ARTIOMOV, Laurenţia. Relatiile microbiomului solului cu siguranta alimentelor. In: Perspectivele şi Problemele Integrării în Spaţiul European al Cercetării şi Educaţiei, Ed. 8, 4 iunie 2021, Cahul. Cahul: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu‖ din Cahul, 2021, Vol.8, Partea 1, pp. 270-274. ISBN 2587-3563. ISSN E-ISSN 2587-3571.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Perspectivele şi Problemele Integrării în Spaţiul European al Cercetării şi Educaţiei
Vol.8, Partea 1, 2021
Conferința "Perspectivele şi Problemele Integrării în Spaţiul European al Cercetării şi Educaţiei"
8, Cahul, Moldova, 4 iunie 2021

Relatiile microbiomului solului cu siguranta alimentelor

The relationships of the soil microbiome with food safety


Pag. 270-274

Artiomov Laurenţia
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
 
 
Disponibil în IBN: 13 decembrie 2021


Rezumat

Infecțiile de origine alimentară, cauzate în special de consumul de produse proaspete contaminate, sunt un fenomen comun cu efecte grave asupra sănătății umane și cu consecințe economice și sociale severe. Implicațiile bolilor de origine alimentară asociate cu produsele proaspete au stimulat cercetarea surselor și căilor de contaminare a produselor, ce cauzează compromiterea siguranței microbiologice a alimentelor. Acest articol reprezintă o trecere în revistă a surselor bibliografice care abordează problemele contaminării alimentelor de origine vegetală cu microorganisme patogene, provenite din microbiomul solului agroecosistemelor agricole. Lucrarea examinează solul ca potențial vector de transmitere a microorganismelor rezistente la antibiotice și a genelor rezistenței la antibiotice produselor vegetale în funcție de sistemul de management agricol: intensiv și organic. În concluzie, lucrarea subliniază necesitatea de a aborda amplu problemele referitoare la contaminarea solului și la transmiterea bacteriilor patogene și rezistente la antibiotice din solul tratat cu gunoi de grajd plantelor cultivate. E necesară și îmbunătățirea reglementărilor de mediu în vigoare privind practicile de gestionare a dejecțiilor animale.

Foodborne infections, caused in particular by the consumption of freshly contaminated products, are a common phenomenon with serious effects on human health and severe economic and social consequences. The implications of foodborne diseases associated with fresh products have stimulated research into the sources and routes of contamination of products, which compromises the microbiological safety of food. This article is a review of bibliographic sources that address the problems of contamination of plant foods with pathogenic microorganisms from the soil microbiome of agricultural agroecosystems. The paper examines the soil as a potential vector for the transmission of antibiotic-resistant microorganisms, antibiotic resistance genes to plant products in different agricultural management systems: intensive and organic. In conclusion, the paper emphasizes the need to address extensively issues related to soil contamination and the transmission of pathogenic and antibiotic-resistant bacteria from manure-treated soil to cultivated plants. There is also a need to improve existing environmental regulations on animal manure management practices.

Cuvinte-cheie
microbiomul solului, microorganisme patogene și rezistente la antibiotice, siguranța alimentelor,

soil microbiome, pathogenic and antibiotic-resistant microorganisms, Food safety