Evaluarea igienică a mezelurilor
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
394 14
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-04 20:00
SM ISO690:2012
BAGRIN, Ion, GHEORGHIȘENCO, Elena. Evaluarea igienică a mezelurilor. In: Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători, 16-18 octombrie 2019, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2019, p. 56. ISBN 978-9975-82-148-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători 2019
Conferința "Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători"
Chișinău, Moldova, 16-18 octombrie 2019

Evaluarea igienică a mezelurilor

Hygienic assessment of sausages


Pag. 56-56

Bagrin Ion, Gheorghișenco Elena
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 6 martie 2021


Rezumat

Introducere. Pe parcursul ultimilor decenii a avut loc o diversificare largă a sortimentelor de mezeluri. Totodată, în legătură cu consumul sporit a mezelurilor de către populație un interes deosebit prezintă inofensivitatea acestora.
Scopul lucrării. Evaluarea igienică a rezultatelor investigațiilor de laborator a mezelurilor.
Material şi metode. Au fost analizate și evaluate rezultatele investigațiilor de laborator a probelor de mezeluri, efectuate în Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău pe parcursul anilor 2014-2018. În lucrare au fost utilizate următoarele metode de studiu: igienică, matematico-statistică, istorică.
Rezultate. După indicatorii sanitaro-igienici ponderea medie a probelor neconforme a fost de 0,88%, acestea fiind în creștere până în anul 2017, cînd a ajuns la 1,55%. Cea mai înaltă neconformitate a fost stabilită după umiditate. Conținutul nitriților a depășit, în medie, normativele în vigoare în 3,94% de probe. Toate investigațiile neconforme la conținutul de fosfați au fost stabilite doar în anul 2017. Nici într-o investigație la substanțele toxice, micotoxine și substanțe cancerigene n-au fost stabilite devieri de la normativele în vigoare. După indicatorii sanitaro-microbiologici ponderea investigațiilor neconforme a alcătuit 2,76%, în special, pe contul bacteriilor coliforme și numărului total de germeni mezofili aerobi și facultativ anaerobi.
Concluzii. Pe parcursul perioadei de 5 ani, luate în studiu, neconformitatea cerințelor în vigoare a probelor de mezeluri cercetate după indicatorii sanitaro-igienici a fost, în medie, de 0,88%, conținutul de nitriți – de 3,94%, iar după indicatorii sanitaro-microbiologici – de 2,76%.



Introduction. Over the last decades, a wide variety of sausage products has taken place. At the same time, with regard to the increased consumption of sausage by the population, a particular interest represents their harmlessness.
Objectiveof the study. Hygienic evaluation of the results of laboratory tests of sausages.
Material and methods. The results of laboratory investigations of sausages samples, carried out in the Public Health Center of Chisinau during 2014-2018 years, were analyzed and evaluated. The following study methods were used in the paper: hygienic, mathematical-statistical, historical.
Results. According to sanitary-hygienic indicators, the average non-conforming evidence was 0.88%, increasing until 2017, when it reached 1.55%. The highest nonconformity was determined by humidity. The content of nitrite exceeded, on average, the norms in force in 3.94% of samples. All non-compliant investigations of phosphate content were established only in 2017. Neither an investigation into toxic substances, mycotoxins nor carcinogens has established deviations from the norms in force. According to the sanitary-microbiological indicators the share of non-compliant investigations accounted for 2.76%, especially on the account of coliform bacteria and the total number of aerobic and optionally anaerobic mesophilic germs.
Conclusions. During the 5 year study period, the noncompliance of the current requirements of the samples of sausages researched according to sanitary-hygienic indicators was on average 0.88%, the nitrite content – 3.94%, and after the indicators sanitary-microbiological – of 2.76%



Cuvinte-cheie
mezeluri, siguranța alimentelor, evaluare igienică,

sausages, Food safety, hygienic assessment