Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
388 3 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-05-04 22:58 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
338.439.02(478) (15) |
Производство продукции и услуг по отраслям народного хозяйства (1508) |
SM ISO690:2012 BAJURA, Tudor, GANDACOVA, Svetlana. Securitatea alimentară a Republicii Moldova sub presiunea secetei prelungite și pandemiei Covid-19: provocări și soluții. In: Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice, 2020, nr. 1, pp. 21-27. ISSN 1857-3630. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice | ||||||
Numărul 1 / 2020 / ISSN 1857-3630 /ISSNe 1857-3630 | ||||||
|
||||||
CZU: 338.439.02(478) | ||||||
JEL: Q10, Q13, Q15, Q17, Q18, Q54 | ||||||
Pag. 21-27 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Securitatea alimentară constituie o parte componentă de bază a conceptului general privind securitatea națională. După opinia autorilor, pericolul destul de accentuat asupra securității alimentare a Republicii Moldova în calitate de un stat independent și democratic, este provocat de coincidență ocazițională a secetei din anii 2019-2020 și pandemiei COVID-19, ambele având impactul negativ asupra economiei naționale. În baza analizei efectuate în articolul dat este identificat un șir întreg de probleme economice, sociale și demografice, apariția anterioară și influenta actuală a cărora exacerbează impactul ambelor fenomene de criză – secetei și pandemiei COVID-19. Cu scopul depășirii situației de criză sunt recomandate măsuri de combatere, consecutiv, de reorganizare și reformare a sectorului agrar la etapa actuală de postprivatizare. Finalizarea procesului de privatizare (la mijlocul a. 2000) a creat condiții favorabile de transformare a sectorului agricol autohton într-o sferă modernă, profitabilă și înalt competitivă de activitate economică. Totodată, însăși privatizarea nu înseamnă și restructurarea (în mod automat) a agriculturii. După cum arată analiza efectuată, mai mult de jumătate din terenurile agricole (58,4 la sută) în prezent sunt exploatate în cadrul întreprinderilor agricole cu suprafața medie de 543,2 ha, ceea ce este de 33,7 de ori mai mult în comparație cu suprafața medie a întreprinderilor agricole din UE. Și mai important de subliniat este faptul că majoritatea covârșitoare a acestor suprafețe este exploatată sub regim de arendă, de obicei, de scurtă durată (până la 3 ani). Drept consecință, structura semănăturilor în aceste întreprinderi este dominată de culturi extensive, cu valoarea adăugată și eficiența economică scăzută. În permanentă scădere este și potențialul de export al produselor agro-alimentare din Republica Moldova. Deci, restructurarea prin continuarea reformelor în sectorul agricol autohton constituie scopul principal al prezentului articol. Aspectul metodologic al lucrării s-a bazat pe aplicarea metodelor, inerente cercetărilor economice: analiza, sinteza, comparația, grupările statistice, abordarea sistemică, extrapolarea, metoda rândurilor dinamice, metode grafice, calitative și cantitative. |
||||||
Cuvinte-cheie securitatea alimentară, secetă, pandemie, activitatea agricolă, produsele alimentare, export-import, formarea rezervelor de produse alimentare, food security, Drought, pandemic, agricultural activity, export-import, food reserve formation |
||||||
|