Noi fungicide omologate pentru combaterea ciupercii plasmopara viticola (Berk. Et Curt.) Berl. Et De Toni în Republica Moldova
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
415 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-13 21:41
SM ISO690:2012
BĂDĂRĂU, Sergiu, NICOLAESCU, Olga, BIVOL, Alexei. Noi fungicide omologate pentru combaterea ciupercii plasmopara viticola (Berk. Et Curt.) Berl. Et De Toni în Republica Moldova. In: Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură” : consacrat aniversării a 100 ani de la naşterea profesorului universitar Gherasim Rudi, 28-29 septembrie 2007, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2007, Vol. 15 (3), pp. 426-427. ISBN 978-9975-946-37-7 .
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură”
Vol. 15 (3), 2007
Simpozionul "Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură”"
Chişinău, Moldova, 28-29 septembrie 2007

Noi fungicide omologate pentru combaterea ciupercii plasmopara viticola (Berk. Et Curt.) Berl. Et De Toni în Republica Moldova


Pag. 426-427

Bădărău Sergiu, Nicolaescu Olga, Bivol Alexei
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 28 octombrie 2020


Rezumat

În plantaţiile viticole cu soiuri nobile europene cea mai periculoasă şi mai răspândită boală continuă să fie mana(Plasmopara viticola), care poate determina distrugerea totală a recoltei de struguri, constituind un factor limitativ al productivităţii şi eficienţei economice a viticulturii. Prin efectuarea la timp şi la un înalt nivel calitativ a tuturor lucrărilor agrofitotehnice prevăzute în tehnologia de cultură a viţei de vie rezerva biologică a ciupercii Plasmopara viticola poate fi micşorată sub limita de dăunare. Cu toate acestea, în lipsa tratamentelor chimice, mai ales în anii cu condiţii favorabile pentru dezvoltarea ciupercii Plasmopara viticola, pierderile de recoltă pot fi considerabile. Necesitatea micşorării pierderilor cauzate de mană pune la ordinea zilei problema elaborării unor măsuri eficiente de protecţie a plantaţiilor care ar stopa dezvoltarea bolii printr-un număr cât mai mic de tratamente chimice. Reuşita combaterii prin metoda chimică a manei viţei de vie reclamă determinarea corectă a termenelor efectuării tratamentelor, utilizarea unor pesticide selective, lărgirea sortimentului de fungicide omologate prin testarea unor noi produse de uz fitosanitar cu acţiune „antimană”. Investigaţiile în scopul determinării eficienţei biologice a preparatelor IQW 033 25 WG(firmа ”IQW”, Spania), ABIGA-PIC, VS(ZAO „Selihozhimia”, Rusia) şi MCW 685 WG (firma,,Makhteshim Agan”, Israel) în calitate de fungicide la viţa de vie s-au efectuat la SDE “Petricani” a Universităţii Agrare de Stat din Moldova, la soiul Sauvignon, în perioada de vegetaţie a anilor 2005-2006. În zona centrală a Republicii Moldova condiţiile climaterice în anii efectuării testărilor de stat au fost destul de favorabile pentru declanşarea procesului patologic şi dezvoltarea manei viţei de vie. Eficienţa biologică a utilizării preparatului IQW 033 25 WG în calitate de fungicid împotriva bolii a fost mai înaltă decât în standard(Ordan SP – 3,0 kg/ha) atât în doza de 1,0 kg/ha cât şi în doza de 1,5 kg/ha. Eficienţa tratamentelor cu Abiga-Pic, VS a fost la nivelul standardului (Oxiclorură de cupru 90 WP– 6,0 kg/ha) în doza de 5,0 l/ha şi mai înaltă decât în varianta standard în doza de 7,0 l/ha. Atât la frunze cât şi la struguri fungicidul MCW 685 WG a arătat o eficienţă biologică mai joasă decât în standard(Acrobat MZ 69 WG – 2,0 kg/ha) în doza de 1,5 kg/ha şi la nivelul standardului în doza de 2,0 kg/ha. În acest context fungicidele IQW 033 25 WG în doza de 1,0-1,5 kg/ha, Abiga-Pic, VS în doza de 5,0-7,0 l/ha şi MCW 685 în doza de 2,0 kg/ha pot fi incluse în sistemul de protecţie a plantaţiilor viticole pentru combaterea ciupercii Plasmopara viticola, 2-3 tratamente într-o perioadă de vegetaţie. Este necesar de menţionat că utilizarea pesticidelor în plantaţiile viticole cu soiuri nobile europene va rămâne şi în viitorul apropiat o verigă tehnologică importantă în combaterea integrată a organismelor nocive şi va contribui la obţinerea unor recolte înalte şi de bună calitate numai în cazul respectării stricte a dozelor recomandate şi tehnicilor de aplicare.