Acţiunea factorilor fizici asupra procesului de germinare şi a dinamicii creşterii culturilor agricole
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
616 27
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-24 11:25
SM ISO690:2012
LOZOVANU, Petru, MOŞNEAGA, Alisa, LIVINŢI, Petru, LOZOVANU, Dan. Acţiunea factorilor fizici asupra procesului de germinare şi a dinamicii creşterii culturilor agricole. In: Integrare prin cercetare şi inovare.: Ştiinţe naturale, exacte şi inginereşti , 26-28 septembrie 2013, Chișinău. Chisinau, Republica Moldova: Universitatea de Stat din Moldova, 2013, R, SNEI, pp. 123-124.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Integrare prin cercetare şi inovare.
R, SNEI, 2013
Conferința "Integrare prin cercetare şi inovare"
Chișinău, Moldova, 26-28 septembrie 2013

Acţiunea factorilor fizici asupra procesului de germinare şi a dinamicii creşterii culturilor agricole


Pag. 123-124

Lozovanu Petru1, Moşneaga Alisa1, Livinţi Petru2, Lozovanu Dan3
 
1 Necunoscută, Moldova,
2 Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bacău,
3 Universitatea din Nisa Sophia Antipolis
 
 
Disponibil în IBN: 2 iunie 2020


Rezumat

În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor referitor  la tratarea  seminţelor cu radiaţie laser cu lungimea de undă , prelucrate  în soluţii cu nanocluster de carbon şi alimentate în procesul de creştere cu apă   supus ă acţiunii tratamentului termic, câmpului electric, câmpului magnetic şi radiaţiei laser.  Pentru studiul acţiunii factorilor fizici asupra procesului de dezvoltare a culturilor agricole,  în lucrare a fost utilizată apa naturală f ără a fi supusă adăugător acţiunii factorilor fizici exteriori, apă prelucrată termic, apă ionizată negativ şi pozitiv, apă expusă acţiunii radiaţiei laser şi apă  expusă acţiunii câmpului magnetic. Studiul germinaţiei seminţelor şi al dinamicii dezvoltării plantelor a fost efectuat  pentru  grâu, secară, ovăz şi ceapă. Seminţele  divizate în loturi cu trei zile înainte de a fi semănate  au fost supuse tratamentului:  cu radiaţe laser  (  şi  tratate în soluţii cu conţinut  de nanocluster de carbon.  Seminţele prelucrate au fost plantate în sol  colectat din locurile îndepărtate de zonele industriale şi unde nu au fost recoltate culturi agricole cu folosirea îngrăşămintelor minerale. Pentru seminţele de grâu, secară, ovăz şi ceapă au fost plantate câte 9 loturi  cu acelaşi număr de seminţe (l1, l2, l3,. . . l9 ). Lungimea de undă a radiaţiei, densitatea energiei pe suprafaţă, durata expunerii şi  apa cu care au fost alimentate loturile sunt prezentate în Tab.1.În Tab.2 sunt prezentate rezultatele referitor la gradul de germinare a seminţelor. Comparativ cu lotul de control germinarea maximă a fost obţinută la seminţele de ceapă −  lotul l4, ovăz −  lotul l4, l5, l6, l8 , secară – lotul l3, grâu − lotul l7,  l9. Germinarea minimă a fost obţinută pentru toate loturile la care seminţele au fost tratate cu soluţii de nanoclusteri de carbon. Rezultatele dinamicii creşterii culturilor pentru a 5- a zi sunt prezentate în Tab.3. După cum rezultă, cel mai mare grad de dezvoltare au atins culturile care au fost prelucrate în soluţii cu clusteri de carbon. Evident, se conturează particularităţile specifice ale culturilor după caracteristicile dinamice ale creşterii, în funcţie de natura factorilor fizici. Pentru ceapă, valori maxime au fost obţinute în lotul l4 şi l5, pentru ovăz − lotul l6, l9,  pentru secară – lotul l3 , l4 , l7, l8 , pentru grâu – lotul l3 , l4 , l9 .S-a stabilit că în loturile alimentate cu apă ionizată (negativ) şi cu cea tratată termic, solul a căpătat un aspect afânat, pe când la cele alimentate cu apă obişnuită şi apă supusă acţiunii câmpului magnetic, solul a devenit dur cu tendinţa de comprimare, la suprafaţă predominând fisuri pronunţate. Din cercetările efectuate în lucrare, rezultă că utilizarea radiaţiei laser şi prelucrarea apei cu diferiţi factori fizici contribuie la sporirea germinării  şi îmbunătăţirea dinamicii de creştere a culturilor studiate, ceea ce se reflectă pozitiv asupra intensificării productivităţii lor. Efectul tratamentului cu laser reprezintă un factor pozitiv în ceea ce priveşte ecologia şi calitatea produselor, care vor conduce, respectiv, la minimizarea preţurilor produselor agricole.