Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
143 2 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-29 20:29 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
658:637.5+005.52:657.41/.45 (1) |
Организация производства. Управление. Экономика предприятий (751) |
Продукты животноводства и охоты (304) |
Процессы управления (301) |
Бухгалтерия. Бухгалтерский учет (945) |
SM ISO690:2012 MIHAILĂ, Svetlana. Particularităţile activităţii economice ale întreprinderilor de prelucrare a cărnii şi influenţa asupra contabilităţii de gestiune. In: Drept, Economie şi Informatică, 2008, nr. 1(Galati), pp. 85-90. ISSN 1810-8725. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Drept, Economie şi Informatică | ||||||
Numărul 1(Galati) / 2008 / ISSN 1810-8725 | ||||||
|
||||||
CZU: 658:637.5+005.52:657.41/.45 | ||||||
Pag. 85-90 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Industria alimentară face parte din grupul de ramuri prelucrătoare a economiei naţionale, al cărei rol social şi economic este de a produce bunuri alimentare pentru satisfacerea nevoilor populaţiei şi de a asigura necesarul fiziologic de alimente solicitate de o alimentaţie ştiinţifică. Industria cărnii este o parte componentă a ramurii date şi asigură populaţia cu un produs de bază al alimentaţiei – Carnea, produs care formează unul din cele mai importante segmente ale pieţei alimentare. Piaţa cărnii în RM este caracterizată de mai mulţi indicatori. Industria de prelucrare a cărnii include în componenţa sa 10 întreprinderi de capacităţi mare şi medie şi peste 74 de unităţi de capacităţi medie şi mică de prelucrare a cărnii. Capacitatea totală de producţie pe ramură constituie anual cca. 190 mii tone de carne în carcase. Capacităţile de abatorizare se utilizează la un randament de doar 7,5%, iar cele de fabricare a mezelurilor de cca. 35-50% [1]. Din 85 de întreprinderi din această ramură ponderea cea mai mare în totalul volumului fabricat de preparate din cane ponderea cea mai mare o deţin SA „Carmez” cu 41,9% şi SA „Basarabia Nord” cu 24,96%, ceilalţi participanţi de pe piaţă deţinînd o cota parte redusă. Industria cărnii şi a preparatelor din carne are unele caracteristici de bază care influenţează activitatea acestor întreprinderi şi organizarea contabilităţii în cadrul lor. Se poate de menţionat următoarele caracteristici de bază: |
||||||
|