Particularităţile activităţii economice ale întreprinderilor de prelucrare a cărnii şi influenţa asupra contabilităţii de gestiune
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
172 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-20 22:09
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
658:637.5+005.52:657.41/.45 (1)
Организация производства. Управление. Экономика предприятий (757)
Продукты животноводства и охоты (306)
Процессы управления (306)
Бухгалтерия. Бухгалтерский учет (953)
SM ISO690:2012
MIHAILĂ, Svetlana. Particularităţile activităţii economice ale întreprinderilor de prelucrare a cărnii şi influenţa asupra contabilităţii de gestiune. In: Drept, Economie şi Informatică, 2008, nr. 1(Galati), pp. 85-90. ISSN 1810-8725.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Drept, Economie şi Informatică
Numărul 1(Galati) / 2008 / ISSN 1810-8725

Particularităţile activităţii economice ale întreprinderilor de prelucrare a cărnii şi influenţa asupra contabilităţii de gestiune

CZU: 658:637.5+005.52:657.41/.45

Pag. 85-90

Mihailă Svetlana
 
Academia de Studii Economice din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 26 iunie 2023


Rezumat

Industria alimentară face parte din grupul de ramuri prelucrătoare a economiei naţionale, al cărei rol social şi economic este de a produce bunuri alimentare pentru satisfacerea nevoilor populaţiei şi de a asigura necesarul fiziologic de alimente solicitate de o alimentaţie ştiinţifică. Industria cărnii este o parte componentă a ramurii date şi asigură populaţia cu un produs de bază al alimentaţiei – Carnea, produs care formează unul din cele mai importante segmente ale pieţei alimentare. Piaţa cărnii în RM este caracterizată de mai mulţi indicatori. Industria de prelucrare a cărnii include în componenţa sa 10 întreprinderi de capacităţi mare şi medie şi peste 74 de unităţi de capacităţi medie şi mică de prelucrare a cărnii. Capacitatea totală de producţie pe ramură constituie anual cca. 190 mii tone de carne în carcase. Capacităţile de abatorizare se utilizează la un randament de doar 7,5%, iar cele de fabricare a mezelurilor de cca. 35-50% [1]. Din 85 de întreprinderi din această ramură ponderea cea mai mare în totalul volumului fabricat de preparate din cane ponderea cea mai mare o deţin SA „Carmez” cu 41,9% şi SA „Basarabia Nord” cu 24,96%, ceilalţi participanţi de pe piaţă deţinînd o cota parte redusă. Industria cărnii şi a preparatelor din carne are unele caracteristici de bază care influenţează activitatea acestor întreprinderi şi organizarea contabilităţii în cadrul lor. Se poate de menţionat următoarele caracteristici de bază:

Crossref XML Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<doi_batch version='4.3.7' xmlns='http://www.crossref.org/schema/4.3.7' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.crossref.org/schema/4.3.7 http://www.crossref.org/schema/deposit/crossref4.3.7.xsd'>
<head>
<doi_batch_id>ibn-183663</doi_batch_id>
<timestamp>1717875810</timestamp>
<depositor>
<depositor_name>Information Society Development Instiute, Republic of Moldova</depositor_name>
<email_address>[email protected]</email_address>
</depositor>
<registrant>Academia de Studii Economice din Moldova</registrant>
</head>
<body>
<journal>
<journal_metadata>
<full_title>Drept, Economie şi Informatică</full_title>
<issn media_type='print'>18108725</issn>
</journal_metadata>
<journal_issue>
<publication_date media_type='print'>
<year>2008</year>
</publication_date>
<issue>1(Galati)</issue>
</journal_issue>
<journal_article publication_type='full_text'><titles>
<title>Particularităţile activităţii economice ale &icirc;ntreprinderilor de prelucrare a cărnii şi influenţa asupra contabilităţii de gestiune</title>
</titles>
<contributors>
<person_name sequence='first' contributor_role='author'>
<given_name>Svetlana</given_name>
<surname>Mihailă</surname>
</person_name>
</contributors>
<publication_date media_type='print'>
<year>2008</year>
</publication_date>
<pages>
<first_page>85</first_page>
<last_page>90</last_page>
</pages>
</journal_article>
</journal>
</body>
</doi_batch>