Particularităţile activităţii economice ale întreprinderilor de prelucrare a cărnii şi influenţa asupra contabilităţii de gestiune
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
164 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-20 22:09
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
658:637.5+005.52:657.41/.45 (1)
Организация производства. Управление. Экономика предприятий (757)
Продукты животноводства и охоты (306)
Процессы управления (303)
Бухгалтерия. Бухгалтерский учет (953)
SM ISO690:2012
MIHAILĂ, Svetlana. Particularităţile activităţii economice ale întreprinderilor de prelucrare a cărnii şi influenţa asupra contabilităţii de gestiune. In: Drept, Economie şi Informatică, 2008, nr. 1(Galati), pp. 85-90. ISSN 1810-8725.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Drept, Economie şi Informatică
Numărul 1(Galati) / 2008 / ISSN 1810-8725

Particularităţile activităţii economice ale întreprinderilor de prelucrare a cărnii şi influenţa asupra contabilităţii de gestiune

CZU: 658:637.5+005.52:657.41/.45

Pag. 85-90

Mihailă Svetlana
 
Academia de Studii Economice din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 26 iunie 2023


Rezumat

Industria alimentară face parte din grupul de ramuri prelucrătoare a economiei naţionale, al cărei rol social şi economic este de a produce bunuri alimentare pentru satisfacerea nevoilor populaţiei şi de a asigura necesarul fiziologic de alimente solicitate de o alimentaţie ştiinţifică. Industria cărnii este o parte componentă a ramurii date şi asigură populaţia cu un produs de bază al alimentaţiei – Carnea, produs care formează unul din cele mai importante segmente ale pieţei alimentare. Piaţa cărnii în RM este caracterizată de mai mulţi indicatori. Industria de prelucrare a cărnii include în componenţa sa 10 întreprinderi de capacităţi mare şi medie şi peste 74 de unităţi de capacităţi medie şi mică de prelucrare a cărnii. Capacitatea totală de producţie pe ramură constituie anual cca. 190 mii tone de carne în carcase. Capacităţile de abatorizare se utilizează la un randament de doar 7,5%, iar cele de fabricare a mezelurilor de cca. 35-50% [1]. Din 85 de întreprinderi din această ramură ponderea cea mai mare în totalul volumului fabricat de preparate din cane ponderea cea mai mare o deţin SA „Carmez” cu 41,9% şi SA „Basarabia Nord” cu 24,96%, ceilalţi participanţi de pe piaţă deţinînd o cota parte redusă. Industria cărnii şi a preparatelor din carne are unele caracteristici de bază care influenţează activitatea acestor întreprinderi şi organizarea contabilităţii în cadrul lor. Se poate de menţionat următoarele caracteristici de bază:

Cerif XML Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<CERIF xmlns='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1' xsi:schemaLocation='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1 http://www.eurocris.org/Uploads/Web%20pages/CERIF-1.5/CERIF_1.5_1.xsd' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' release='1.5' date='2012-10-07' sourceDatabase='Output Profile'>
<cfResPubl>
<cfResPublId>ibn-ResPubl-183663</cfResPublId>
<cfResPublDate>2008-08-01</cfResPublDate>
<cfVol>Galati</cfVol>
<cfIssue>1</cfIssue>
<cfStartPage>85</cfStartPage>
<cfISSN>1810-8725</cfISSN>
<cfURI>https://ibn.idsi.md/ro/vizualizare_articol/183663</cfURI>
<cfTitle cfLangCode='RO' cfTrans='o'>Particularităţile activităţii economice ale &icirc;ntreprinderilor de prelucrare a cărnii şi influenţa asupra contabilităţii de gestiune</cfTitle>
<cfAbstr cfLangCode='RO' cfTrans='o'><p>Industria alimentară face parte din grupul de ramuri prelucrătoare a economiei naţionale, al cărei rol social şi economic este de a produce bunuri alimentare pentru satisfacerea nevoilor populaţiei şi de a asigura necesarul fiziologic de alimente solicitate de o alimentaţie ştiinţifică. Industria cărnii este o parte componentă a ramurii date şi asigură populaţia cu un produs de bază al alimentaţiei &ndash; Carnea, produs care formează unul din cele mai importante segmente ale pieţei alimentare. Piaţa cărnii &icirc;n RM este caracterizată de mai mulţi indicatori. Industria de prelucrare a cărnii include &icirc;n componenţa sa 10 &icirc;ntreprinderi de capacităţi mare şi medie şi peste 74 de unităţi de capacităţi medie şi mică de prelucrare a cărnii. Capacitatea totală de producţie pe ramură constituie anual cca. 190 mii tone de carne &icirc;n carcase. Capacităţile de abatorizare se utilizează la un randament de doar 7,5%, iar cele de fabricare a mezelurilor de cca. 35-50% [1]. Din 85 de &icirc;ntreprinderi din această ramură ponderea cea mai mare &icirc;n totalul volumului fabricat de preparate din cane ponderea cea mai mare o deţin SA &bdquo;Carmez&rdquo; cu 41,9% şi SA &bdquo;Basarabia Nord&rdquo; cu 24,96%, ceilalţi participanţi de pe piaţă deţin&icirc;nd o cota parte redusă. Industria cărnii şi a preparatelor din carne are unele caracteristici de bază care influenţează activitatea acestor &icirc;ntreprinderi şi organizarea contabilităţii &icirc;n cadrul lor. Se poate de menţionat următoarele caracteristici de bază:</p></cfAbstr>
<cfResPubl_Class>
<cfClassId>eda2d9e9-34c5-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassId>
<cfClassSchemeId>759af938-34ae-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2008-08-01T24:00:00</cfStartDate>
</cfResPubl_Class>
<cfResPubl_Class>
<cfClassId>e601872f-4b7e-4d88-929f-7df027b226c9</cfClassId>
<cfClassSchemeId>40e90e2f-446d-460a-98e5-5dce57550c48</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2008-08-01T24:00:00</cfStartDate>
</cfResPubl_Class>
<cfPers_ResPubl>
<cfPersId>ibn-person-19911</cfPersId>
<cfClassId>49815870-1cfe-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassId>
<cfClassSchemeId>b7135ad0-1d00-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2008-08-01T24:00:00</cfStartDate>
</cfPers_ResPubl>
</cfResPubl>
<cfPers>
<cfPersId>ibn-Pers-19911</cfPersId>
<cfPersName_Pers>
<cfPersNameId>ibn-PersName-19911-2</cfPersNameId>
<cfClassId>55f90543-d631-42eb-8d47-d8d9266cbb26</cfClassId>
<cfClassSchemeId>7375609d-cfa6-45ce-a803-75de69abe21f</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2008-08-01T24:00:00</cfStartDate>
<cfFamilyNames>Mihailă</cfFamilyNames>
<cfFirstNames>Svetlana</cfFirstNames>
</cfPersName_Pers>
</cfPers>
</CERIF>