Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
164 3 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-05-20 22:09 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
658:637.5+005.52:657.41/.45 (1) |
Организация производства. Управление. Экономика предприятий (757) |
Продукты животноводства и охоты (306) |
Процессы управления (303) |
Бухгалтерия. Бухгалтерский учет (953) |
SM ISO690:2012 MIHAILĂ, Svetlana. Particularităţile activităţii economice ale întreprinderilor de prelucrare a cărnii şi influenţa asupra contabilităţii de gestiune. In: Drept, Economie şi Informatică, 2008, nr. 1(Galati), pp. 85-90. ISSN 1810-8725. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Drept, Economie şi Informatică | ||||||
Numărul 1(Galati) / 2008 / ISSN 1810-8725 | ||||||
|
||||||
CZU: 658:637.5+005.52:657.41/.45 | ||||||
Pag. 85-90 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Industria alimentară face parte din grupul de ramuri prelucrătoare a economiei naţionale, al cărei rol social şi economic este de a produce bunuri alimentare pentru satisfacerea nevoilor populaţiei şi de a asigura necesarul fiziologic de alimente solicitate de o alimentaţie ştiinţifică. Industria cărnii este o parte componentă a ramurii date şi asigură populaţia cu un produs de bază al alimentaţiei – Carnea, produs care formează unul din cele mai importante segmente ale pieţei alimentare. Piaţa cărnii în RM este caracterizată de mai mulţi indicatori. Industria de prelucrare a cărnii include în componenţa sa 10 întreprinderi de capacităţi mare şi medie şi peste 74 de unităţi de capacităţi medie şi mică de prelucrare a cărnii. Capacitatea totală de producţie pe ramură constituie anual cca. 190 mii tone de carne în carcase. Capacităţile de abatorizare se utilizează la un randament de doar 7,5%, iar cele de fabricare a mezelurilor de cca. 35-50% [1]. Din 85 de întreprinderi din această ramură ponderea cea mai mare în totalul volumului fabricat de preparate din cane ponderea cea mai mare o deţin SA „Carmez” cu 41,9% şi SA „Basarabia Nord” cu 24,96%, ceilalţi participanţi de pe piaţă deţinînd o cota parte redusă. Industria cărnii şi a preparatelor din carne are unele caracteristici de bază care influenţează activitatea acestor întreprinderi şi organizarea contabilităţii în cadrul lor. Se poate de menţionat următoarele caracteristici de bază: |
||||||
|
Cerif XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <CERIF xmlns='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1' xsi:schemaLocation='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1 http://www.eurocris.org/Uploads/Web%20pages/CERIF-1.5/CERIF_1.5_1.xsd' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' release='1.5' date='2012-10-07' sourceDatabase='Output Profile'> <cfResPubl> <cfResPublId>ibn-ResPubl-183663</cfResPublId> <cfResPublDate>2008-08-01</cfResPublDate> <cfVol>Galati</cfVol> <cfIssue>1</cfIssue> <cfStartPage>85</cfStartPage> <cfISSN>1810-8725</cfISSN> <cfURI>https://ibn.idsi.md/ro/vizualizare_articol/183663</cfURI> <cfTitle cfLangCode='RO' cfTrans='o'>Particularităţile activităţii economice ale întreprinderilor de prelucrare a cărnii şi influenţa asupra contabilităţii de gestiune</cfTitle> <cfAbstr cfLangCode='RO' cfTrans='o'><p>Industria alimentară face parte din grupul de ramuri prelucrătoare a economiei naţionale, al cărei rol social şi economic este de a produce bunuri alimentare pentru satisfacerea nevoilor populaţiei şi de a asigura necesarul fiziologic de alimente solicitate de o alimentaţie ştiinţifică. Industria cărnii este o parte componentă a ramurii date şi asigură populaţia cu un produs de bază al alimentaţiei – Carnea, produs care formează unul din cele mai importante segmente ale pieţei alimentare. Piaţa cărnii în RM este caracterizată de mai mulţi indicatori. Industria de prelucrare a cărnii include în componenţa sa 10 întreprinderi de capacităţi mare şi medie şi peste 74 de unităţi de capacităţi medie şi mică de prelucrare a cărnii. Capacitatea totală de producţie pe ramură constituie anual cca. 190 mii tone de carne în carcase. Capacităţile de abatorizare se utilizează la un randament de doar 7,5%, iar cele de fabricare a mezelurilor de cca. 35-50% [1]. Din 85 de întreprinderi din această ramură ponderea cea mai mare în totalul volumului fabricat de preparate din cane ponderea cea mai mare o deţin SA „Carmez” cu 41,9% şi SA „Basarabia Nord” cu 24,96%, ceilalţi participanţi de pe piaţă deţinînd o cota parte redusă. Industria cărnii şi a preparatelor din carne are unele caracteristici de bază care influenţează activitatea acestor întreprinderi şi organizarea contabilităţii în cadrul lor. Se poate de menţionat următoarele caracteristici de bază:</p></cfAbstr> <cfResPubl_Class> <cfClassId>eda2d9e9-34c5-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassId> <cfClassSchemeId>759af938-34ae-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2008-08-01T24:00:00</cfStartDate> </cfResPubl_Class> <cfResPubl_Class> <cfClassId>e601872f-4b7e-4d88-929f-7df027b226c9</cfClassId> <cfClassSchemeId>40e90e2f-446d-460a-98e5-5dce57550c48</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2008-08-01T24:00:00</cfStartDate> </cfResPubl_Class> <cfPers_ResPubl> <cfPersId>ibn-person-19911</cfPersId> <cfClassId>49815870-1cfe-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassId> <cfClassSchemeId>b7135ad0-1d00-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2008-08-01T24:00:00</cfStartDate> </cfPers_ResPubl> </cfResPubl> <cfPers> <cfPersId>ibn-Pers-19911</cfPersId> <cfPersName_Pers> <cfPersNameId>ibn-PersName-19911-2</cfPersNameId> <cfClassId>55f90543-d631-42eb-8d47-d8d9266cbb26</cfClassId> <cfClassSchemeId>7375609d-cfa6-45ce-a803-75de69abe21f</cfClassSchemeId> <cfStartDate>2008-08-01T24:00:00</cfStartDate> <cfFamilyNames>Mihailă</cfFamilyNames> <cfFirstNames>Svetlana</cfFirstNames> </cfPersName_Pers> </cfPers> </CERIF>