Articolul precedent |
Articolul urmator |
285 5 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-01-12 18:38 |
SM ISO690:2012 MARCU, Oxana, MARCENCO-CICANCI, Alexandra, JALBĂ, Oxana. Substanţe biologic active din deşeurile procesării fructelor de tomate. In: Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători, 11 noiembrie 2005, Chişinău. Chişinău: „Grafema Libris” SRL, 2005, p. 62. ISBN 9975-9716-1-X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători 2005 | ||||||
Conferința "Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători" Chişinău, Moldova, 11 noiembrie 2005 | ||||||
|
||||||
Pag. 62-62 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În Republica Moldova pot fi utilizate ca sursă de SBA reziduurile plantelor de roşii (curpenii), vinete (rădăcinile), seminţele de ardei, vinete, roşii, pericarpul roşiilor (deşeu de la obţinerea sucului şi pastei de roşii), pericarpul boabelor de struguri, seminţele fructelor, etc. Anterior noi am elaborat o schemă generală de prelucrare a deşeurilor de tomate în scopul obţinerii SBA. Având drept scop, examinarea potenţialului deşeurilor de tomate ca surse de SBA, noi am examinat condiţiile obţinerii uleiului din seminţele de tomate şi a carotenoidelor din pericarp. Masa acestora rămasă după prelucrare formează cca 4% în cazul soiurilor obişnuite de roşii şi cca 6% în cazul soiurilor predestinate culesului mecanizat. Seminţele condiţionate (umiditatea 12%) au fost expuse în scopul stabilirii conţinutului de ulei, calităţii lui şi optimizării condiţiilor de obţinere, extragerii cu cloroform şi hexan la temperatura de 60-70°C până la epuizare. S-a stabilit că extragerea în proporţie de 3:1 (litru/kg) repetată de 3 ori câte 1 oră a dus la epuizarea conţinutului de ulei în seminţe. La extragerea cu cloroform s-au obţinut 160ml/kg, iar în cazul hexanului 100ml/kg. Scopul utilizării pericarpului tomatelor a fost de a obţine suma carotenoidelor bogată în licopină – compus natural bioactiv, cu proprietăţi regenerative, fotoprotectoare, A-vitaminice, colorant alimentar – roşu-oranj. Extragerea s-a efectuat prin câteva metode – cu apă (pH – 7,8-9) la temperatura de 50-55°C, 1 oră şi precipitat prin acidulare până la pH – 4,2-4,7; cu alcool etilic (96%) la temperatura de 70°C; cu cloroform prin fierbere timp de 1 oră. La etapa a doua, seminţele degresate au fost utilizate pentru obţinerea saponinelor. Este cunoscut că seminţele de tomate sunt relativ bogate în glicozida steroidică (saponină) tomatozida. Izolarea acesteia s-a făcut prin extragere cu amestec etanol-apă (7:3 părţi de volum) la temperatura de 60-70°C timp de 3-4 ore. Extrasul obţinut, după distilarea alcoolului a fost supus gel-filtrării prin coloană cu sephadex G-25. Fracţia saponinică a fost identificată prin controlul cu cromatografia în strat subţire. În urma distilării până la reziduul sec s-a obţinut un conţinut de 0,8% saponină. |
||||||
Cuvinte-cheie deşeuri agroindustriale, ulei de tomate, carotenoide |
||||||
|
Dublin Core Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <oai_dc:dc xmlns:dc='http://purl.org/dc/elements/1.1/' xmlns:oai_dc='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd'> <dc:creator>Marcu, O.</dc:creator> <dc:creator>Marcenco-Cicanci, A.</dc:creator> <dc:creator>Jalbă, O.</dc:creator> <dc:date>2005</dc:date> <dc:description xml:lang='ro'><p>În Republica Moldova pot fi utilizate ca sursă de SBA reziduurile plantelor de roşii (curpenii), vinete (rădăcinile), seminţele de ardei, vinete, roşii, pericarpul roşiilor (deşeu de la obţinerea sucului şi pastei de roşii), pericarpul boabelor de struguri, seminţele fructelor, etc. Anterior noi am elaborat o schemă generală de prelucrare a deşeurilor de tomate în scopul obţinerii SBA. Având drept scop, examinarea potenţialului deşeurilor de tomate ca surse de SBA, noi am examinat condiţiile obţinerii uleiului din seminţele de tomate şi a carotenoidelor din pericarp. Masa acestora rămasă după prelucrare formează cca 4% în cazul soiurilor obişnuite de roşii şi cca 6% în cazul soiurilor predestinate culesului mecanizat. Seminţele condiţionate (umiditatea 12%) au fost expuse în scopul stabilirii conţinutului de ulei, calităţii lui şi optimizării condiţiilor de obţinere, extragerii cu cloroform şi hexan la temperatura de 60-70°C până la epuizare. S-a stabilit că extragerea în proporţie de 3:1 (litru/kg) repetată de 3 ori câte 1 oră a dus la epuizarea conţinutului de ulei în seminţe. La extragerea cu cloroform s-au obţinut 160ml/kg, iar în cazul hexanului 100ml/kg. Scopul utilizării pericarpului tomatelor a fost de a obţine suma carotenoidelor bogată în licopină – compus natural bioactiv, cu proprietăţi regenerative, fotoprotectoare, A-vitaminice, colorant alimentar – roşu-oranj. Extragerea s-a efectuat prin câteva metode – cu apă (pH – 7,8-9) la temperatura de 50-55°C, 1 oră şi precipitat prin acidulare până la pH – 4,2-4,7; cu alcool etilic (96%) la temperatura de 70°C; cu cloroform prin fierbere timp de 1 oră. La etapa a doua, seminţele degresate au fost utilizate pentru obţinerea saponinelor. Este cunoscut că seminţele de tomate sunt relativ bogate în glicozida steroidică (saponină) tomatozida. Izolarea acesteia s-a făcut prin extragere cu amestec etanol-apă (7:3 părţi de volum) la temperatura de 60-70°C timp de 3-4 ore. Extrasul obţinut, după distilarea alcoolului a fost supus gel-filtrării prin coloană cu sephadex G-25. Fracţia saponinică a fost identificată prin controlul cu cromatografia în strat subţire. În urma distilării până la reziduul sec s-a obţinut un conţinut de 0,8% saponină.</p></dc:description> <dc:source>Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători () 62-62</dc:source> <dc:subject>deşeuri agroindustriale</dc:subject> <dc:subject>ulei de tomate</dc:subject> <dc:subject>carotenoide</dc:subject> <dc:title>Substanţe biologic active din deşeurile procesării fructelor de tomate</dc:title> <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type> </oai_dc:dc>