Conţinutului glucidelor şi activitatea enzimatică în frunze în dependenţă de centrele de atracţie la pomi de măr
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
619 2
Ultima descărcare din IBN:
2022-01-06 15:05
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.11:581.192 (1)
Плодоводство (1446)
Физиология растений (529)
SM ISO690:2012
ŞIŞCANU, Gheorghe, CECAN, Anatol, JELEV (HADÎRCA), Natalia. Conţinutului glucidelor şi activitatea enzimatică în frunze în dependenţă de centrele de atracţie la pomi de măr. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor, 27 septembrie 2013, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2013, Vol. 36 (1), pp. 49-53. ISBN 978-9975-64-248-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor
Vol. 36 (1), 2013
Simpozionul "Agricultura Modernă – Realizări şi Perspective"
Chișinău, Moldova, 27 septembrie 2013

Conţinutului glucidelor şi activitatea enzimatică în frunze în dependenţă de centrele de atracţie la pomi de măr

CZU: 634.11:581.192

Pag. 49-53

Şişcanu Gheorghe, Cecan Anatol, Jelev (Hadîrca) Natalia
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 3 iunie 2019


Rezumat

In phenophase shoots and subsequent slowdown fruit bud formation and differentiation, foliar treatment swith Melongozida preparation of plant origin mixed withtrace Zn and B, have influenced the photosynthetic apparatus activity. The activity of chlorophyll index in leaves located at the base of the shoots is higher. Carbohydrate content is higher in the leaves of fruit formations without fruit (shall be deemed to form fruit buds). Carbohydrate content in the fruit, their stalk and fruit buds predominate in comparison with leaves, fruit and stems formations, and it shows that the flow of metabolic substances is more intense in the basepetal part of shoots. Relations between the donor and acceptor are changing in depending of phonological phases and biological peculiarities of varieties. During entry fruit ripening, maturation and fruit bud formation it were found that in the leaves spurs without fruit foliar treatments with Melongozida preparation mixed with micronutrients Zn and B have contributed to increase activity of PO enzyme.

Cuvinte-cheie
B, carbohydrates, leaves, melongozida, O, PO, PFO, Rootstock, Stems, variety, Zn.