Metodologie de optimizare a costurilor de dezvoltare a reţelelor de comunicaţii electronice
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
870 4
Ultima descărcare din IBN:
2023-06-20 20:45
SM ISO690:2012
VARANIŢA, Grigore, COSTAŞ, Ilie, GODONOAGĂ, Anatol. Metodologie de optimizare a costurilor de dezvoltare a reţelelor de comunicaţii electronice. In: Competitivitatea şi inovarea în economia cunoaşterii, Ed. 21, 27-28 septembrie 2019, Chişinău. Chişinău Republica Moldova: Departamentul Editorial-Poligrafic al ASEM, 2019, Ediţia a 21-a , pp. 597-601. ISBN 978-9975-75-968-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Competitivitatea şi inovarea în economia cunoaşterii
Ediţia a 21-a , 2019
Conferința "Competitivitate şi inovare în economia cunoaşterii"
21, Chişinău, Moldova, 27-28 septembrie 2019

Metodologie de optimizare a costurilor de dezvoltare a reţelelor de comunicaţii electronice

JEL: c3, c8

Pag. 597-601

Varaniţa Grigore, Costaş Ilie, Godonoagă Anatol
 
Academia de Studii Economice din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 29 ianuarie 2020


Rezumat

În comunicarea dată este prezentată o metodologie de eficientizare a cheltuielilor ce ţin de dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii electronice. Această metodologie, elaborată de autori, este bazată pe un proces de optimizare din trei etape: 1) împărţirea întreg teritoriului Republicii Moldova în zone geografice, fiecare dintre care are condiţii şi factori de influenţă specifici şi similari din punct de vedere al necesităţilor informaţionale, al cerinţelor faţă de criteriile de calitate al serviciilor de comunicaţii electronice, şi al celorlalţi factori de influenţă importanţi; 2) evaluarea şi optimizarea costurilor necesare pentru dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice în fiecare zonă geografică aparte; 3) evaluarea costurilor necesare pentru dezvoltarea întregii infrastructuri de comunicaţii electronice în ţară. Pentru ambele niveluri teritoriale (zonă geografică, întreg teritoriul ţării) sunt elaborate modele matematice şi formulate propuneri concrete de optimizare a cheltuielilor necesare pentru dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii.  

Cuvinte-cheie
eficientizare a cheltuielilor, reţele de telecomunicaţii electronice, metodologie de optimizare, criterii de calitate, infrastructură de comunicaţii electronice