Influenţa unor verigi tehnologice asupra dinamicii umidităţii solului, în condiţiile de secetă prelungită a anului 0 în Podgoria Dealu Bujorului-Romania
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
548 17
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-12 14:32
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8:631.5 (62)
Viticultură. Viță de vie. Vii (628)
Lucrări agricole (1228)
SM ISO690:2012
ENACHE, Viorica. Influenţa unor verigi tehnologice asupra dinamicii umidităţii solului, în condiţiile de secetă prelungită a anului 0 în Podgoria Dealu Bujorului-Romania. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor, 27 septembrie 2013, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2013, Vol. 36 (1), pp. 249-251. ISBN 978-9975-64-248-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor
Vol. 36 (1), 2013
Simpozionul "Agricultura Modernă – Realizări şi Perspective"
Chișinău, Moldova, 27 septembrie 2013

Influenţa unor verigi tehnologice asupra dinamicii umidităţii solului, în condiţiile de secetă prelungită a anului 0 în Podgoria Dealu Bujorului-Romania

CZU: 634.8:631.5

Pag. 249-251

Enache Viorica
 
Staţiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură şi vinificaţie Bujoru, Galaţi
 
 
Disponibil în IBN: 6 iunie 2019


Rezumat

The research was conducted in the R.D.S.V.V. Bujoru, Galati County imposed by the climatic conditions of the year 2012. Studied objectives relate to monitoring the influence ecopedological factors and mulching total /partial soil on the hydric soil vineyards. To establish dynamics of soil moisture, sampling was done in the lunar soil, the profile of 0-100 cm. Were analyzed climatic elements (temperature, precipitation, humidity, heatstroke) which clearly reveal that during the growing season of 2012 the vine underwent temperature and water stress accented and did not benefit from conditions optimal vegetation. High temperatures, combined with poor rainfall during the growing season and diurnal average consumption of grapes, led of soil system maintenance, moisture differentiated. If total mulching with crop residues (straw) and partial mulching interval with grape marc composted, soil moisture is higher compared with the witness and especially 0-60cm profile. The further future research are required to capture different climatic conditions and lead to more accurate determination of technological links to maintain optimum soil moisture for vine culture.

Cuvinte-cheie
Vine, moisture, Drought, grape marc, mulching total, minimum tillage