Studiul privind situaţia intreprinderilor din sfera alimentaţiei publice din Republica Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
998 23
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-23 22:08
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.439:640.43/.44(478) (1)
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1508)
Tipuri de gospodărie (58)
SM ISO690:2012
PERCIUN, Rodica, STRATAN, Alexandru, AFTENI, Laura. Studiul privind situaţia intreprinderilor din sfera alimentaţiei publice din Republica Moldova. In: Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice, 2015, nr. 1, pp. 8-15. ISSN 1857-3630.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice
Numărul 1 / 2015 / ISSN 1857-3630 /ISSNe 1857-3630

Studiul privind situaţia intreprinderilor din sfera alimentaţiei publice din Republica Moldova
CZU: 338.439:640.43/.44(478)

Pag. 8-15

Perciun Rodica, Stratan Alexandru, Afteni Laura
 
Institutul Naţional de Cercetări Economice al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 3 noiembrie 2015


Rezumat

Alimentaţia publică este o sferă importantă a circulaţiei mărfurilor, avand rolul de organizare a producţiei preparatelor culinare şi de desfacere a acestora către populaţie. In Republica Moldova, in special mun. Chişinău, sectorul respectiv a cunoscut şi cunoaşte in continuare o creştere in contextul dezvoltării de ansamblu a activităţii de comerţ. Scopul articolului este de a analiza situaţia intreprinderilor din sfera alimentaţiei publice, de a evidenţia problemele existente in acest sector şi de a veni cu unele recomandări de rigoare. Investigaţiile se bazează pe un sistem de metode de cercetare corelate intre ele: metoda statistică, sinteza, deducţia, metode moderne de diagnosticare, cum ar fi: metodele calitative (compararea, gruparea şi descompunerea) şi metodele grafice. Din analiza in dinamică a pieţei alimentaţiei publice, conchidem că majoritatea covarşitoare a agenţilor economici generează pierderi, in timp ce numărul entităţilor se află in creştere permanentă. Acest fenomen ne face să credem că agenţii economici activează „la negru”, ascunzand veniturile şi generand artificial pierderi pentru a se eschiva de la plata impozitului pe profit.

Catering is an important sphere of goods circulation; it has the role to organize foodstuff production and selling it to the public. In the Republic of Moldova, especially in Chisinau, this sector has been meeting an increase on the overall background development of the trading activity. The purpose of this article is to analyze the situation of public catering enterprises, to highlight the existing problems of this sector and to come up with some suggested recommendations. The investigation is based on a system of research methods correlated with each other, such as: qualitative methods (comparison, grouping and decomposition) and graphical methods. The dynamic analysis of the public catering market made us to conclude that the overwhelming majority of the economic agents generates losses, while the number of the entities is growing constantly. This phenomenon makes us think that economic agents work in shadow, by hiding their income and generating artificial losses to avoid paying the corporate income tax.

Cuvinte-cheie
alimentaţie publică, venit,

restaurante, baruri, cantine, activitate economico-financiară, pierderi etc.,

profit