Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
998 23 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-23 22:08 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
338.439:640.43/.44(478) (1) |
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1508) |
Tipuri de gospodărie (58) |
SM ISO690:2012 PERCIUN, Rodica, STRATAN, Alexandru, AFTENI, Laura. Studiul privind situaţia intreprinderilor din sfera alimentaţiei publice din Republica Moldova. In: Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice, 2015, nr. 1, pp. 8-15. ISSN 1857-3630. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Analele Institutului Naţional de Cercetări Economice | ||||||
Numărul 1 / 2015 / ISSN 1857-3630 /ISSNe 1857-3630 | ||||||
|
||||||
CZU: 338.439:640.43/.44(478) | ||||||
Pag. 8-15 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Alimentaţia publică este o sferă importantă a circulaţiei mărfurilor, avand rolul de organizare a producţiei preparatelor culinare şi de desfacere a acestora către populaţie. In Republica Moldova, in special mun. Chişinău, sectorul respectiv a cunoscut şi cunoaşte in continuare o creştere in contextul dezvoltării de ansamblu a activităţii de comerţ. Scopul articolului este de a analiza situaţia intreprinderilor din sfera alimentaţiei publice, de a evidenţia problemele existente in acest sector şi de a veni cu unele recomandări de rigoare. Investigaţiile se bazează pe un sistem de metode de cercetare corelate intre ele: metoda statistică, sinteza, deducţia, metode moderne de diagnosticare, cum ar fi: metodele calitative (compararea, gruparea şi descompunerea) şi metodele grafice. Din analiza in dinamică a pieţei alimentaţiei publice, conchidem că majoritatea covarşitoare a agenţilor economici generează pierderi, in timp ce numărul entităţilor se află in creştere permanentă. Acest fenomen ne face să credem că agenţii economici activează „la negru”, ascunzand veniturile şi generand artificial pierderi pentru a se eschiva de la plata impozitului pe profit. |
||||||
Cuvinte-cheie alimentaţie publică, venit, restaurante, baruri, cantine, activitate economico-financiară, pierderi etc., profit |
||||||
|