Universul armelor cu pene – Şoimăritul
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
746 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-16 22:05
SM ISO690:2012
ZARIJA, Diana. Universul armelor cu pene – Şoimăritul. In: Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă) , 2007, nr. 7(20), pp. 218-231. ISSN 1857-0054.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă)
Numărul 7(20) / 2007 / ISSN 1857-0054

Universul armelor cu pene – Şoimăritul

Pag. 218-231

Zarija Diana
 
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
 
 
Disponibil în IBN: 14 decembrie 2013


Rezumat

În studiul respectiv sunt abordate câteva repere ce ţin de arta şoimăritului. Şoimăritul este arta de a vâna prada sălbatică în mediul său natural cu o pasăre răpitoare dresată, unica armă fiind răpitoarea. Vânătoarea cu o pasăre răpitoare dresată este foarte dificilă şi prin definiţie este o artă a iniţiaţilor. Pentru a înţelege specificul ei sunt prezentate principiile de creştere, pregătire, dresare a păsărilor, echipamentul acestora. Ca orişice artă şoimăritul are limbajul său, în mare parte universal, circumscrie credinţe, superstiţii, practici şi tradiţii populare, promovate şi prin intermediul surselor folclorice. Este o vânătoare ecologică, deoarece păsările răpitoare fac parte din procesul de selecţie naturală a păsărilor bolnave, cât şi a păsărilor dăunătoare. Cu toate că nici o pasăre nu ajunge la performanţa unei arme de foc, totuşi aceasta este arta cinegetică ce presupune un parteneriat unic de vânătoare: îl dresezi, îl instruieşti şi îl aduci pe culmea condiţiei sale fizice, eliberându-l apoi în sânul naturii.

DataCite XML Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'>
<creators>
<creator>
<creatorName>Zarija, D.</creatorName>
<affiliation>Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
</creators>
<titles>
<title xml:lang='ro'>Universul armelor cu pene – Şoimăritul</title>
</titles>
<publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher>
<publicationYear>2007</publicationYear>
<relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISSN' relationType='IsPartOf'>1857-0054</relatedIdentifier>
<dates>
<date dateType='Issued'>2007-04-03</date>
</dates>
<resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Journal article</resourceType>
<descriptions>
<description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'>În studiul respectiv sunt abordate câteva repere ce ţin de arta şoimăritului. Şoimăritul este arta de a vâna prada sălbatică în mediul său natural cu o pasăre răpitoare dresată, unica armă fiind răpitoarea. Vânătoarea cu o pasăre răpitoare dresată este foarte dificilă şi prin definiţie este o artă a iniţiaţilor. Pentru a înţelege specificul ei sunt prezentate principiile de creştere, pregătire, dresare a păsărilor, echipamentul acestora. Ca orişice artă şoimăritul are limbajul său, în mare parte universal, circumscrie credinţe, superstiţii, practici şi tradiţii populare, promovate şi prin intermediul surselor folclorice. Este o vânătoare ecologică, deoarece păsările răpitoare fac parte din procesul de selecţie naturală a păsărilor bolnave, cât şi a păsărilor dăunătoare.
Cu toate că nici o pasăre nu ajunge la performanţa unei arme de foc, totuşi aceasta este arta cinegetică ce presupune un parteneriat unic de vânătoare: îl dresezi, îl instruieşti şi îl aduci pe culmea condiţiei sale fizice, eliberându-l apoi în sânul naturii.</description>
</descriptions>
<formats>
<format>application/pdf</format>
</formats>
</resource>