Profilul mineral al pielițelor de struguri din diferite soiuri
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
79 0
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.26:57.08 (1)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (447)
Tehnici biologice, echipament şi metode experimentale în general (196)
SM ISO690:2012
RUSEVA, Olga, DESEATNICOVA, Olga, REŞITCA, Vladislav, SUHODOL (MOTRUC), Natalia, COVALIOV (BOAGHI), Eugenia. Profilul mineral al pielițelor de struguri din diferite soiuri . In: Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice, 15 decembrie 2023, Cahul. Cahul, Republica Moldova: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din C, 2023, pp. 122-125. ISBN 978-9975-88-123-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice 2023
Conferința "Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice"
Cahul, Moldova, 15 decembrie 2023

Profilul mineral al pielițelor de struguri din diferite soiuri

The mineral profile of grape skins of different varieties

CZU: 663.26:57.08

Pag. 122-125

Ruseva Olga, Deseatnicova Olga, Reşitca Vladislav, Suhodol (Motruc) Natalia, Covaliov (Boaghi) Eugenia
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 7 mai 2024


Rezumat

Republica Moldova este o țară în care industria vinului ocupă unul dintre locurile principale. Industria de vinificație produce reziduuri solide, cum ar fi tescovina de struguri (60% din totalul subproduselor), care este alcătuită în principal din pieliță de struguri (50%), pulpă, tulpini reziduale (25%) și semințe (25%). Tescovina este cunoscută prin conținut înalt de compuși bioactivi precum și substanțe minerale. Conținutul de substanțe minerale din struguri depinde de soi, de factorii pedoclimatici, de amplasarea podgoriilor, de metodele de agrotehnică. Substanțele minerale sunt localizate în principal în părțile tari ale boabelor - semințe, pieliță, pulpă. În must acestea sunt conținute aproximativ -5 g/dm3 , în vin - 1,5-3,0 g/dm3 . În studiul de față s-a determinat compoziția minerală în pudra din pielița din soiurile autohtone: Feteasca Neagră și Feteasca Albă. Soiul Feteasca Albă conține: potasiu, g/kg - 34,3, sodiu, mg/kg - 49,8, zinc, mg/kg - 8,35, cupru, mg/kg -25,0, calciu , mg/kg - 1,51, magneziu , mg/kg - 650,0, mangan , mg/kg -9,50, fosfor, g/kg - 3,38, fier, mg/kg -44,5. Pentru soiul Feteasca Neagră au fost înregistrate următoare valori: potasiu, g/kg-68,9, sodiu, mg/kg- 132,0, zinc, mg/kg- 15,8, cupru, mg/kg-62,5, calciu, mg/kg- 3,03, magneziu, mg/kg- 682,5, mangan, mg/kg-9,50, fosfor, g/kg- 5,63, fier, mg/kg-158,8. S-a dovedit că conținutul de minerale din strugurii roșii este de 2 ori mai mare decât cel din strugurii albi.

The Republic of Moldova is a country where the wine industry occupies one of the main places. The winemaking industry produces solid residues such as grape pomace (60% of the total by-products), which is mainly composed of grape skin (50%), pulp, residual stems (25%) and seeds (25%). Tescovina is known for its high content of bioactive compounds as well as mineral substances. The content of mineral substances in grapes depends on the variety, on the pedoclimatic factors, on the location of the vineyards, on the agrotechnical methods. Mineral substances are located mainly in the hard parts of the grain - seeds, skin, pulp. In must they are contained approximately -5 g/dm3 , in wine - 1.5-3.0 g/dm3 . In the present study, the mineral composition was determined in the powder from the skin of the native varieties: Feteasca Neagră and Feteasca Albă. The Feteasca Albă variety contains: potassium, g/kg - 34.3, sodium, mg/kg - 49.8, zinc, mg/kg - 8.35, copper, mg/kg -25.0, calcium, mg/kg - 1.51, magnesium, mg/kg - 650.0, manganese, mg/kg -9.50, phosphorus, g/kg - 3.38, iron, mg/kg -44.5. The following values were recorded for the Feteasca Neagra variety: potassium, g/kg-68.9, sodium, mg/kg- 132.0, zinc, mg/kg- 15.8, copper, mg/kg-62.5, calcium, mg/kg- 3.03, magnesium, mg/kg- 682.5, manganese, mg/kg-9.50, phosphorus, g/kg- 5.63, iron, mg/kg-158.8. It has been proven that the mineral content of red grapes is 2 times higher than that of white grapes.

Cuvinte-cheie
antioxidant, pielița, substanțe minerale, Tescovină de struguri,

antioxidant, skin, mineral substances, grape pomace