Rolul fierului in oxidarea peroxidică a lipidelor
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
97 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-13 23:17
SM ISO690:2012
BELESCU, Cornelia. Rolul fierului in oxidarea peroxidică a lipidelor. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 18-20 octombrie 2023, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2023, p. 675. ISSN 2345-1476.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2023
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță"
1, Chişinău, Moldova, 18-20 octombrie 2023

Rolul fierului in oxidarea peroxidică a lipidelor

Mechanism of antioxidant action of flavonoids using the example of quercetin


Pag. 675-675

Belescu Cornelia
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 19 ianuarie 2024


Rezumat

Introducere. Peroxidarea lipidică este un proces în care radicalii liberi atacă acizii grași polinesaturați din lipide și inițiază reacții în lanț cu formarea aldehidelor reactive și a altor produși de oxidare. Nivelele excesive de fier sau dereglarea metabolismului fierului contribuie la oxidarea peroxidică a lipidelor. Scopul lucrării. Revizuirea și sinteza literaturii existente cu accent pe rolul fierului în inițierea și propagarea reacțiilor de oxidare peroxidică a lipidelor, identificarea mecanismelor implicate în acest proces și consecințele lor pentru sănătatea umană. Materiale și Metode. Datele au fost prelevate și studiate din sursele bibliografice. Sursele datelor utilizate au fost studii randomizate internaționale, cărți, articole științifice și monografii. Rezultate. S-a studiat inițierea radicalilor de hidroxil (•OH) prin reacția Fenton: in rezultatul interacțiunii ionilor Fe2+ cu peroxidul de hidrogen (H2O2) se formează ionii Fe3+ și •OH, care ataca apoi acizii grași nesaturați din lipide, inițiind peroxidarea lipidică și formarea radicalilor de peroxil lipidici (LOO•). A fost cercetată etapă de propagare, care are loc prin reacția LOO• cu ioni Fe2+ formând hidroperoxizi lipidici (LOOH) și ioni Fe3+, acestea fiind reduși înapoi la Fe2+ și de către acidul ascorbic sau alți agenți de reducere, permițându-i să participe la runde ulterioare de peroxidare lipidică. A fost stabilit că acest ciclu de oxidare și reducere a Fe2+ poate menține procesul de oxidare peroxidică a lipidelor. Concluzii. S-a demonstrat că peroxidarea lipidică catalizată de fier depinde de prezența sau absența LOOH formate în prealabil, iar în absența LOOH, atât Fe2+ cât și Fe3+ trebuie să fie disponibili în raport 1:1 pentru a iniția acest mecanism. S-a constatat că oxidarea excesivă a Fe2+ sau reducerea Fe3+ inhibă oxidarea peroxidică a lipidelor.

Introduction: Lipid peroxidation is a process in which free radicals attack polyunsaturated fatty acids in lipids and initiate chain reactions, leading to the formation of reactive aldehydes and other oxidation products. Excessive levels of iron or dysregulation of iron metabolism contribute to the peroxidation of lipids. Objective of the study. To review and synthesize existing literature with a focus on the role of iron in initiating and propagating lipid peroxidation reactions, identifying the mechanisms involved in this process, and their consequences for human health. Materials and Methods: Data were collected and studied from bibliographic sources. The data sources used included international randomized studies, books, scientific articles, and monographs. Results. The initiation of hydroxyl radicals (•OH) through the Fenton reaction was studied: the interaction of Fe2+ ions with hydrogen peroxide (H2O2) results in the formation of Fe3+ ions and •OH, which then attack the unsaturated fatty acids in lipids, initiating lipid peroxidation and the formation of lipid peroxyl radicals (LOO•). The propagation stage was investigated, which occurs through the reaction of LOO• with Fe2+ ions, forming lipid hydroperoxides (LOOH) and Fe3+ ions, which are then reduced back to Fe2+ by ascorbic acid or other reducing agents, allowing them to participate in succeeding rounds of lipid peroxidation. It was established that this cycle of iron oxidation and reduction can sustain the process of lipid peroxidation. Conclusions. It has been demonstrated that iron-catalyzed lipid peroxidation depends on the presence or absence of previously formed LOOH, and in the absence of LOOH, both Fe2+ and Fe3+ must be available in a 1:1 ratio to initiate this mechanism. Excessive oxidation of Fe2+ or reduction of Fe3+ inhibits lipid peroxidation.

Cuvinte-cheie
peroxidarea, fier, peroxil lipidic, hidroperoxizi, acizi grași polinesaturați.,

peroxidation, iron, lipid peroxyl, hydroperoxides, polyunsaturated fatty acids