Articolul precedent |
Articolul urmator |
137 4 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-06 10:19 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
821.135.1(478).09:[316.74:641.5] (1) |
Literatură romanică balcanică (Literatură română) (2113) |
Sociologia culturii. Contextul cultural al vieții sociale (801) |
Economie casnică. Științe domestice. Întreținerea casei (170) |
SM ISO690:2012 CIOCOI, Tatiana. Sociologia gustului alimentar în romanul basarabean contemporan. In: Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală",, 4 mai 2023, Chişinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2023, pp. 25-42. ISBN 978-9975-62-591-3. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.10047193 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală", 2023 | ||||||
Conferința "Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală" Chişinău, Moldova, 4 mai 2023 | ||||||
|
||||||
DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.10047193 | ||||||
CZU: 821.135.1(478).09:[316.74:641.5] | ||||||
Pag. 25-42 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Articolul de față reprezintă o analiză a obiceiurilor și culturii alimentare a moldovenilor, așa cum apar acestea înscenate în opt romane ale trei scriitori contemporani: Iulian Ciocan, Dumitru Crudu și Val Butnaru. Studiul se bazează pe observațiile și conceptele sociologului francez Pierre Bourdieu, prezentate în cartea La distinction. Critique sociale du jugement. Noțiunile de „gust legitim”, „gust mediu” și „gust popular”, care descriu preferințele estetice și alimentare ale societății franceze, sunt aplicate romanului basarabean, privit ca „povestire de viață” sau emanație a „lumii concrete a oamenilor”. Studiul demonstrează că, în viziunea prozatorilor contemporani, cultura alimentară a basarabenilor este fie absentă, fie ridiculizată și că romanele analizate reflectă perfect multiplele disfuncții, frustrări, inhibiții și limitări, încifrate în raportul basarabenilor față de mâncare și băutură. |
||||||
Cuvinte-cheie roman, sociologie, judecată de gust, cultură alimentară, societate, novel, sociology, judgment of taste, food culture, society |
||||||
|