Sociologia gustului alimentar în romanul basarabean contemporan
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
137 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-06 10:19
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
821.135.1(478).09:[316.74:641.5] (1)
Literatură romanică balcanică (Literatură română) (2113)
Sociologia culturii. Contextul cultural al vieții sociale (801)
Economie casnică. Științe domestice. Întreținerea casei (170)
SM ISO690:2012
CIOCOI, Tatiana. Sociologia gustului alimentar în romanul basarabean contemporan. In: Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală",, 4 mai 2023, Chişinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2023, pp. 25-42. ISBN 978-9975-62-591-3. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.10047193
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală", 2023
Conferința "Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală"
Chişinău, Moldova, 4 mai 2023

Sociologia gustului alimentar în romanul basarabean contemporan

Sociology of food taste in contemporary bessarabian novel

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.10047193
CZU: 821.135.1(478).09:[316.74:641.5]

Pag. 25-42

Ciocoi Tatiana
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 18 decembrie 2023


Rezumat

Articolul de față reprezintă o analiză a obiceiurilor și culturii alimentare a moldovenilor, așa cum apar acestea înscenate în opt romane ale trei scriitori contemporani: Iulian Ciocan, Dumitru Crudu și Val Butnaru. Studiul se bazează pe observațiile și conceptele sociologului francez Pierre Bourdieu, prezentate în cartea La distinction. Critique sociale du jugement. Noțiunile de „gust legitim”, „gust mediu” și „gust popular”, care descriu preferințele estetice și alimentare ale societății franceze, sunt aplicate romanului basarabean, privit ca „povestire de viață” sau emanație a „lumii concrete a oamenilor”. Studiul demonstrează că, în viziunea prozatorilor contemporani, cultura alimentară a basarabenilor este fie absentă, fie ridiculizată și că romanele analizate reflectă perfect multiplele disfuncții, frustrări, inhibiții și limitări, încifrate în raportul basarabenilor față de mâncare și băutură.

This article represents an analysis of the Moldavians food customs and culture, as they appear in eight novels by three contemporary writers: Iulian Ciocan, Dumitru Crudu and Val Butnaru. The study is based on the French sociologist Pierre Bourdieu observations and concepts, presented in the book La distinction. Critique sociale du jugement. The notions of "legitimate taste", "average taste" and "popular taste", which describe French society aesthetic and food preferences, are applied to the Bessarabian novel, viewed as a "life story" or emanation of "concrete world of people". The study demonstrates that, in the contemporary prose writers’ vision, the Bessarabians’ food culture is either absent or ridiculed and that the analyzed novels reflect perfectly the multiple dysfunctions, frustrations, inhibitions and limitations, included in the Bessarabians’ relationship with food and drink.

Cuvinte-cheie
roman, sociologie, judecată de gust, cultură alimentară, societate,

novel, sociology, judgment of taste, food culture, society