Software for nutritional assessment of people with gluten-related disorders
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
164 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-16 15:44
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
004.4:613.2:616.34-008.1(478) (1)
Programe. Software (302)
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (187)
Patologia sistemului digestiv. Tulburări ale tubului alimentar (1789)
SM ISO690:2012
Software for nutritional assessment of people with gluten-related disorders. In: Journal of Engineering Sciences, 2023, vol. 30, nr. 3, pp. 164-177. ISSN 2587-3474. DOI: https://doi.org/10.52326/jes.utm.2023.30(3).12
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Engineering Sciences
Volumul 30, Numărul 3 / 2023 / ISSN 2587-3474 /ISSNe 2587-3482

Software for nutritional assessment of people with gluten-related disorders

Software pentru evaluarea nutrițională a persoanelor cu tulburări asociate consumului de gluten

DOI:https://doi.org/10.52326/jes.utm.2023.30(3).12
CZU: 004.4:613.2:616.34-008.1(478)

Pag. 164-177

 
 
 
Disponibil în IBN: 3 noiembrie 2023


Rezumat

In the context of complex nutrition issues, nutritional assessment software for people with gluten-related disorders can be a precious tool for professionals in the field. It could serve as a support for novice nutritionists. The purpose of this research is to develop software for the nutritional assessment of people with Gluten-related disorders (GRDs) in the Republic of Moldova, intended for nutrition students. The development of the Software followed the systemic approach of the Nutrition Care Process, which is a graphical visualization illustrating the internal and external steps and factors that influence the use of the process. The nutritional Software was developed based on the information system Embarcadero RAD Studio Alexandria Edition, having Microsoft SQL Server as a database. The developed Software offers a personalized and precise approach, taking into account the consumer's anamnesis, the results of clinical evaluations, and anthropometric parameters, but also specific biomarkers for GRDs and offering the possibility of data recording, scanning and archiving of the results obtained from the laboratories analysis sampling. The system includes functionality to monitor and evaluate client progress toward health goals, and nutrition users can effectively track progress and make appropriate adjustments.

În contextul problemelor complexe de nutriție, software-ul de evaluare nutrițională pentru persoanele cu tulburări asociate consumului de gluten poate fi un instrument prețios pentru profesioniștii din domeniu și un suport pentru nutriționiștii începători. Scopul acestei cercetări constă în dezvoltarea unui software pentru evaluarea nutrițională a persoanelor cu tulburări asociate consumului de gluten (TACG) din Republica Moldova, destinat studenților la nutriție. Dezvoltarea Software-ului a urmat abordarea sistemică a Procesului de Asistență a Nutriției, care este o vizualizare grafică și care ilustrează pașii și factorii interni și externi care influențează utilizarea procesului. Software-ul nutrițional a fost dezvoltat pe baza sistemului informațional Embarcadero RAD Studio Alexandria Edition, având ca bază de date Microsoft SQL Server. Software-ul dezvoltat oferă o abordare personalizată și precisă, ținând cont de anamneza consumatorului, de rezultatele evaluărilor clinice și de parametri antropometrici, dar și de biomarkeri specifici pentru TACG și oferind posibilitatea înregistrării datelor, scanării și arhivării rezultatelor obținute din laboratoare analize prelevare de probe. Sistemul include funcționalități de monitorizare și evaluare a progresului clientului către obiectivele de sănătate, iar utilizatorii de nutriție pot urmări eficient progresul și pot face ajustările corespunzătoare.

Cuvinte-cheie
biomarkers, body composition, Celiac disease, Nutrition Care Process, nutritional security, Republic of Moldova, Technical University of Moldova,

biomarkeri, boala celiacă, compoziția corporală, Procesul de Asistență a Nutriției, securitatea nutrițională, Republica Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei