Mobilization and exploration of genetic resources in development of sustainable viticulture in context of restrictive factors
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
130 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-27 10:46
SM ISO690:2012
SAVIN, Gheorghe, CORNEA, Vladimir. Mobilization and exploration of genetic resources in development of sustainable viticulture in context of restrictive factors . In: Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură, 2015, vol. 58, pp. 151-156. ISSN 1454-7376.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură
Volumul 58 / 2015 / ISSN 1454-7376 /ISSNe 2069-8175

Mobilization and exploration of genetic resources in development of sustainable viticulture in context of restrictive factors

Mobilizarea și explorarea resurselor genetice în dezvoltarea unei viticulturi sustenabile în contextul factorilor restrictivi


Pag. 151-156

Savin Gheorghe, Cornea Vladimir
 
Practical Scientific Institute of Horticulture and Food Technology
 
 
Disponibil în IBN: 18 octombrie 2023


Rezumat

The viticulture of the Republic of Moldova, situated at the northern limit of industrial viticulture, during the millennia supports climate risk factors. Grapevine assortment evolved to varieties with advanced resistance to winter conditions and an increased adaptability. The phenomenon of „Climate Change”, documented in recent decades, already manifested by increased frequency and pronounced intensity of adverse conditions (extreme temperatures, drought, etc.), requires us to use, in this context, the presented genetic resources, as well as researching and introducing of existing in the world genetic sources with a potential for broadening the base of resistance to unfavorable factors, preserving and enhancing quality and productivity, competitiveness of viticulture. Biological material created until now, existing genetic resources were found to be promising, and the assortment need diversification, focusing on increasing adaptability and biological resistance.

Viticultura Republicii Moldova, situată la frontiera de nord a viticulturii industriale, suportă de milenii factorii de risc climatic. Sortimentul viticol a evoluat spre soiuri cu rezistenŃă avansată la condiŃiile de iernare i cu adaptabilitate sporită. Fenomenul „Modificarea climei”, atestat în ultimele decenii, ce se manifestă deja prin frecvenŃa sporită i intensitatea mai pronunŃată a condiŃiilor nefavorabile (temperaturi extreme, secete prelungite etc.), ne obligă să valorificăm, în acest context, resursele genetice care le avem la dispoziŃie, documentândune totodată i introducând surse genetice care există în lume, cu un potenŃial de lărgire a bazei de rezistenŃă la factorii nefavorabili, păstrând i amplificând calitatea i productivitatea, competitivitatea viticulturii. Materialul biologic creat pană în prezent, resursele genetice deja existente sau constatat a fi de perspectivă, iar sortimentul necesită diversificare, accentul fiind pus pe sporirea adaptabilităŃii i a rezistenŃei biologice. 

Cuvinte-cheie
Grapevine, genetic resources, restrictive factors, climate change, adaptability,

viŃa de vie, resurse genetice, factori restrictivi, modificări climatice, adaptabilitate I