Studiu interdisciplinar efectuat asupra materialului ceramic și arheozoologic provenit din situl nr. 6 de pe varianta de ocolire a municipiului Satu Mare
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
138 0
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902/903.2(498) (40)
Preistorie. Vestigii preistorice, artefacte, antichități (254)
SM ISO690:2012
BRÂNDUȘAN, Lavinia Maria, POP, Xenia. Studiu interdisciplinar efectuat asupra materialului ceramic și arheozoologic provenit din situl nr. 6 de pe varianta de ocolire a municipiului Satu Mare. In: Revista Arheologică, 2022, nr. 2(18), pp. 107-123. ISSN 1857-016X. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7541142
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Arheologică
Numărul 2(18) / 2022 / ISSN 1857-016X /ISSNe 2537-6144

Studiu interdisciplinar efectuat asupra materialului ceramic și arheozoologic provenit din situl nr. 6 de pe varianta de ocolire a municipiului Satu Mare

Interdisciplinary study carried out on the ceramic and archaeozoological material from site no. 6 on the bypass of Satu Mare municipality

Междисциплинарное исследование керамического и археозоологического материала, поступающего с участка номер 6 на обходной дороге города Сату Маре

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.7541142
CZU: 902/903.2(498)

Pag. 107-123

Brândușan Lavinia Maria, Pop Xenia
 
Muzeul Judeţean Satu Mare
 
 
Disponibil în IBN: 9 august 2023


Rezumat

Geographically, site no. 6 is located in north-western Romania, Satu Mare county, being part of the Someș Plain area, the settlement being placed on the southern bank of the Someș river. A number of 113 archaeological features had been identified, belonging to the Roman Age, from the 2nd to the 4th century AD. Archaeological material consists mostly of pottery fragments, rarely whole vessels, to which are added daub and animal bones. The analysis of the ceramic material refers to the elements of ceramic technology and morphology, ornamentation techniques, as well as metric characteristics. The analyzed fragments were classified, in terms of ceramic technology - fabric, surface treatment, firing - and metric dimensions, into four categories: hand-made coarse pottery, wheel-shaped fine pottery, hand-made black fine Przeworsk-type pottery, and wheel-shaped rough pottery. To the extent that the ceramic material allowed us, we have compiled the catalog of pot shapes based on criteria primarily related to their functionality. Thus, the following categories were identified: cooking pots (pots with straight or belly-shaped walls), drinking pots (cups), tableware (bowls), miniature vessels. The osteological analysis indicates a management of animals focused mainly on the exploitation of cattle and domestic swine and less on the breeding of ovicaprines. The slaughter ages of big and small ruminants suggest their primary use for utilitarian purposes (secondary products, traction) and only secondarily for meat. Pigs were bred for meat. Other species identified in site no 6 are equides and poultry.

Geografic, situl nr. 6 se află în nord-vestul României, județul Satu Mare, făcând parte din arealul Câmpiei Someșului, așezarea cercetată întinzându-se pe malul sudic al râului Someș. Au fost identificate un număr de 113 de complexe aparținând epocii romane, perioada secolelor II-IV d.Chr. Materialul arheologic constă în cea mai mare parte din fragmente ceramice, mai rar vase întregi, la care se adaugă chirpici și oase de animale. Analiza materialului ceramic face referire la elementele de tehnologie ceramică, morfologia și tehnicile de ornamentare ale acestuia, precum și la caracteristicile metrice. Fragmentele ceramice analizate au fost încadrate, din punct de vedere al tehnologiei ceramice – amestec, tratarea suprafeţelor, ardere – și a dimensiunilor metrice, în patru categorii: ceramică grosieră modelată cu mâna, ceramică fină modelată la roată, ceramică fină negricioasă modelată cu mâna de tip Przeworsk și ceramică zgrunțuroasă modelată la roată. În măsura în care materialul ceramic ne-a permis, am alcătuit catalogul formelor de vase, având la bază criterii de clasificare care se leagă, în primul rând, de funcţionalitatea acestora. Astfel, au fost identificate următoarele categorii: vase pentru gătit (oale cu pereţi drepţi sau pântecoase), vase destinate consumului de lichide (cești), vesela de masă (străchini, castroane), vase miniaturale. Analizele osteologice arată o gospodărire a animalelor concentrată pe exploatarea, în principal, a bovinelor și a suinelor domestice și mai puțin pe creșterea ovicaprinelor. Vârstele de abataj ale rumegătoarelor mari și mici indică o creștere a acestora mai întâi pentru scopuri utilitare (produse secundare, tracțiune) și abia pe urmă pentru carne. Suinele au fost crescute pentru carne. Alte specii identificate în situl 6 sunt ecvidele și galinaceele.

Географически, участок номер 6 расположен на северо-западе Румынии, в жудеце Сату Маре, являясь частью равнины Сомеш, исследуемого поселения, простирающегося на южном берегу реки Сомеш. Выявлен ряд из 113 комплексов, относящихся к римской эпохе, периоду II-IV вв. н.э. Археологический материал состоит в основном из керамических фрагментов, реже целых сосудов, к которым добавляются глинобитные и животные кости. Анализ керамического материала относится к элементам керамической технологии, ее морфологии и технике орнаментации, а также к метрическим характеристикам. Проанализированные керамические фрагменты были классифицированы, с точки зрения керамической технологии – смешивания, обработки поверхности, обжига – и метрических размеров, на четыре категории: грубая керамика, сформированная вручную, тонкая керамика смоделированная нa гончарном круге, тонкая черноватая керамика, пшеворской смоделированная вручную, и грубая царапающаяся керамика, смоделированная нa гончарном круге. В той мере, в какой это позволил нам керамический материал, мы составили каталог форм посуды, основываясь на классификационных критериях, которые в первую очередь связаны с их функциональностью. Так, были выделены следующие категории: кастрюли (кастрюли с прямыми или маточными стенками), посуда для жидкого потребления (чашки), посуда (миски), миниатюрная посуда. Остеологический анализ показывает, что управление животными сосредоточено в основном на эксплуатации крупного рогатого скота и домашних свиней, а не на разведении овец. Возраст крупных и мелких жвачных животных указывает на их увеличение сначала для утилитарных целей (побочные продукты, тяга) и только потом для мяса. Свиней разводили на мясо. Другими видами, идентифицированными на участке 6, являются лошади и галинацеи.

Cuvinte-cheie
pottery, animal bones, Roman Age, interdisciplinarity, pathology,

ceramică, oase de animale, epoca romană, interdisciplinaritate, patologie,

керамика, кости животных, римская эпоха, междисциплинарность, патология