Efectul tratamentelor tehnologice asupra evoluţiei substanţelor pectice din boabe de năut
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
157 0
SM ISO690:2012
GUTIUM, Olga. Efectul tratamentelor tehnologice asupra evoluţiei substanţelor pectice din boabe de năut. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a colaboratorilor, doctoranzilor și studenţilor, Ed. Vol.2, 15-23 noiembrie 2013, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2014, Vol.2, pp. 21-24. ISBN 978-9975-45-312-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a colaboratorilor, doctoranzilor și studenţilor
Vol.2, 2014
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a colaboratorilor, doctoranzilor și studenţilor"
Vol.2, Chișinău, Moldova, 15-23 noiembrie 2013

Efectul tratamentelor tehnologice asupra evoluţiei substanţelor pectice din boabe de năut


Pag. 21-24

Gutium Olga
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 27 iunie 2023


Rezumat

A fost studiat impactul unor tratamente tehnologice (înmuiere, germinare, fierebere) asupra conţinutului de substanţe pectice în boabele de năut. S-a constatat că tratamentele tehnologice (hidratarea, fierberea, germinarea) provoacă degradarea protopectinei insolubile şi creşterea conţinutului de pectină solubilă. Conținutul de substanţe pectice solubile în năut creşte odată cu dutata fierberii şi depinde de compoziţia mediului de fierbere. Prezența sărurilor (NaHCO3), acidului oxalic și zaharozei accelerează degradarea protopectinei, în timp ce prezența fructozei şi a sării de bucătarie nu afectează esenţial procesul de hidroliză.

Cuvinte-cheie
năut, substanţe pectice, protopectină, tratamente tehnologice