Concertul pentru trompetă in B și orchestră de Alexandr Mulear: repere interpretative
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
257 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-10-21 00:47
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
[785.6:780.646.1]:781.68 (1)
Muzică instrumentală. Muzică simfonică. Gruparea instrumentelor. Muzică pentru ansamblu (274)
SM ISO690:2012
HANGANU, Dumitru. Concertul pentru trompetă in B și orchestră de Alexandr Mulear: repere interpretative. In: Valorificarea și conservarea prin digitizare a colecțiilor de muzică academică și tradițională din Republica Moldova, 22 februarie 2022, Chişinău. Chişinău: "VALINEX" SRL, 2022, pp. 82-83. ISBN 978-9975-68-465-1.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Valorificarea și conservarea prin digitizare a colecțiilor de muzică academică și tradițională din Republica Moldova 2022
Conferința "Valorificarea și conservarea prin digitizare a colecțiilor de muzică academică și tradițională din Republica Moldova"
Chişinău, Moldova, 22 februarie 2022

Concertul pentru trompetă in B și orchestră de Alexandr Mulear: repere interpretative

CZU: [785.6:780.646.1]:781.68

Pag. 82-83

Hanganu Dumitru
 
Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice
 
 
Disponibil în IBN: 31 ianuarie 2023


Rezumat

Concertul pentru trompetă și orchestră in B a fost scris de către compozitorul și profesorul Alexandr (Șiko) Mulear în anul 1962. Lucrarea este într-o singură parte, dar destul de complicată atât ca interpretare, cât și dramaturgie muzicală. În limbajul componistic se împletesc creativ tradiții în domeniul genului caracteristice compozitorilor ruși, precum V. Peskin, V. Șceolokov, dar și unele momente care invocă sursa folclorică. Particularitățile interpretative și de tempo ale Concertului sunt ghidate de către compozitor, indicând următorii termeni: Allegro con espressivo, crescendo, moderato con tragico, con sordino, allegro, senza sordino, poco a poco crescendo, rallentando, moderato assai con maestoso, poco rallentando, a tempo, rittenuto, tempo1, moderato assai, maestoso, moderato. Dinamica și nuanțele de expresie notate de autor sunt: mf, sf, f, ff, p, sub p. Ambitusul Concertului pentru trompetă in B cuprinde do octava întâi (nota reală — si bemol octava mică) și do octava a treia (nota reală — si bemol octava a doua). Chiar dacă Concertul conține o singură parte, instrumentistul trebuie să acorde o atenție sporită caracterului muzical, dar și tempo-ului, care se schimbă frecvent pe parcursul discursului muzical, marcând secțiuni importante ale dramaturgiei muzicale. Spre exemplu, la cifra 8, autorul indică Moderato con tragico, sugerând instrumentistului să utilizeze surdina, iar la cifra 12 schimbă caracterul tempo-ului în Allegro, senza sordino (fără surdină). A. Mulear a folosit în partida trompetei diverse procedee interpretative și articulații cum ar fi: grupuri de șaisprezecimi și triolete, staccato, accente, legato, detache, articulații auxiliare: dublu staccato (ta-ka) și triplu staccato (ta-ta-ka). Toate aceste aspecte interpretative vor fi analizate plenar în articol.

Cuvinte-cheie
Alexandr (Șiko) Mulear, Concertul pentru trompetă și orchestră în B, compozitori din Republica Moldova