Cuvânt înainte
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
227 5
Ultima descărcare din IBN:
2023-01-05 10:44
SM ISO690:2012
JUC, Victor. Cuvânt înainte. In: Implicarea științei socioumaniste în oferirea expertizei pentru "Politici bazate pe dovezi" de contracarare a situațiilor de urgență: experiența internațională și bune practici pentru Republica Moldova, 25 mai 2021, Chişinău. Chişinău: ÎS FEP „Tipografia Centrală", 2021, pp. 5-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Implicarea științei socioumaniste în oferirea expertizei pentru "Politici bazate pe dovezi" de contracarare a situațiilor de urgență: experiența internațională și bune practici pentru Republica Moldova 2021
Conferința "Implicarea științei socioumaniste în oferirea expertizei pentru "Politici bazate pe dovezi" de contracarare a situațiilor de urgență: experiența internațională și bune practici pentru Republica Moldova"
Chişinău, Moldova, 25 mai 2021

Cuvânt înainte

Foreword


Pag. 5-6

Juc Victor
 
Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice
 
 
Disponibil în IBN: 15 septembrie 2022


Rezumat

Evoluția Republicii Moldova în decursul celor trei decenii de la adoptarea Declarației de Independență denotă elocvent că politicile de stat nu sunt fundamentate științifi c. În condițiile edifi cării societății bazate pe cunoaștere, științei îi revine un rol determinant în elaborarea și implementarea politicilor de stat. Unele economii au devenit performante datorită cercetării și inovării, domenii susținute și dezvoltate la nivelurile public și privat. În Republica Moldova situația este diametral opusă: în lipsa hidrocarburilor și a industriei (falimentate deliberat în primul deceniu de independență), cu agricultură puțin performantă datorită costurilor ridicate de producție și vulnerabilă la condițiile meteorologice nefavorabile, capitalul uman reprezintă principala valoare care a mai rămas, un segment important fi ind alcătuit de oamenii de știință. Actualmente, oamenii de știință din Republica Moldova sunt marginalizați, se confruntă cu subfi nanțarea și incertitudinea, iar oportunitățile venite din străinătate fi e în formă de apeluri de concurs și oferte de soluții, fi e proiecte bilaterale se dovedesc a fi mai difi cil de valorifi cat în special de către mediul științelor sociale și umanistice, unde chiar și apelurile sunt mai puține la număr. În pofi da acestor și altor defi ciențe, inclusiv deprinderile insufi cient dezvoltate de „a vinde” rezultatele obținute, oamenii de știință din Republica Moldova dispun de capacități deosebite pentru a contribui la fundamentarea științifi că a politicilor de stat, asigurând, absolut incontestabil, efi ciență și sustenabilitate produselor științifi ce livrate. Cunoscând destul de bine realizările colegilor de peste hotare, cercetătorii din științele sociale, economice și umanistice se dovedesc a fi în măsură să prezinte livrabile de înaltă calitate, care vor contribui sustenabil la modernizarea prin dezvoltare, democratizare și europenizare a Republicii Moldova. Lucrarea este elaborată în baza rapoartelor și comunicărilor științifi ce prezentate de către echipa expresiei de interes la conferința științifi că cu participare internațională „Strategia „guvernării deschise” pentru abordarea pandemiei de COVID-19: experiența internațională și bune practici pentru Republica Moldova” (Chișinău, 13 mai 2021) din cadrul proiectului 20.70086.20/COV Politici bazate pe dovezi în perioada pandemiei COVID-19: perspectivele aplicării practice a conceptelor „Guvernării deschise” și „Științei deschise” în Republica Moldova”.