Securitatea și apărarea Republicii Moldova. Aspecte teoretico-practice
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
317 5
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-12 18:20
SM ISO690:2012
SÂRBU, Ion. Securitatea și apărarea Republicii Moldova. Aspecte teoretico-practice. In: Republica Moldova în contextul noii arhitecturi de securitate regională, 15 mai 2015, Chişinău. Chişinău: 2015, pp. 8-18. ISBN 978-9975-3048-7-0.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Republica Moldova în contextul noii arhitecturi de securitate regională 2015
Conferința "Republica Moldova în contextul noii arhitecturi de securitate regională"
Chişinău, Moldova, 15 mai 2015

Securitatea și apărarea Republicii Moldova. Aspecte teoretico-practice


Pag. 8-18

Sârbu Ion
 
Academia Militară a Forţelor Armate “Alexandru cel Bun”
 
 
Disponibil în IBN: 31 iulie 2022


Rezumat

Autorul articolului „The security and defense of the Republic of Moldova” consideră că conceptele de securitate și apărare au și un aspect general. Aceasta e cauza definițiilor proprii ale securității și apărării, valabile pentru orice sistem anorganic, organic, social, spiritual, virtual. Conceptul de securitate națională este o concretizare a celui de securitate și este multidimensional. O atenție deosebită se atrage securității militare cu aspecte interne și externe. Pericolul militar, atât extern cât și intern, este o realitate pentru Republica Moldova. Prezența forțelor armate străine, cât și însăși regiunea transnistreană, unde ele sunt dislocate, sunt surse interne și externe ale insecurității naționale. Securitatea politică, parte a securității naționale, are multe trăsături ale insecurității. Guvernul minoritar nu poate securiza suficient populația, fie că vorba e de aspectele economice sau juridice. Securitatea ecologică e foarte vulnerabilă ca, și cea economică sau a sănătății. Securitatea informațională s-a transformat în insecuritate, or majoritatea mass-media nu sunt naționale. Dezinformarea populației, propagarea discordiei și urii etnice sunt consecințe ale stării actuale a presei, televiziunii, radioului. Statul moldav a devenit unul falimentar și logică ar fi reunirea lui cu statul vecin, de la care a fost rupt violent. Prin aceasta s-ar soluționa majoritatea problemelor ce țin de securitate. Până atunci însă ar trebui de atras atenția cuvenită forțelor armate moldave pentru întărirea lor morală, dar mai ales materială.

Cuvinte-cheie
securitatea, apărarea, securitatea naţională, internațională, regională, militară, social-ecologică, politică, informaţională, cibernetică, financiar-bancară