Notă introductivă
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
305 0
SM ISO690:2012
NEAGU, Gheorghe. Notă introductivă. In: Competitivitatea capitalului uman pe piaţa muncii în condiţiile dezvoltării regionale şi a integrării europene, 22-23 mai 2013, Bălți. Bălți: Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălţi, 2014, p. 9. ISBN 978-9975-50-127-9.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Competitivitatea capitalului uman pe piaţa muncii în condiţiile dezvoltării regionale şi a integrării europene 2014
Conferința "Competitivitatea capitalului uman pe piaţa muncii în condiţiile dezvoltării regionale şi a integrării europene"
Bălți, Moldova, 22-23 mai 2013

Notă introductivă


Pag. 9-9

Neagu Gheorghe
 
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi
 
 
Disponibil în IBN: 5 aprilie 2022


Rezumat

Prezentul volum inserează comunicările participanţilor la conferinţa ştiinţifico-practică Competitivitatea capitalului uman pe piața muncii în condițiile dezvoltării regionale și a integrării europene, care şi-a desfăşurat lucrările în 22-23 mai 2013, graţie eforturilor organizaţionale depuse de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi şi Agenţia de Dezvoltare Nord. Importanța acestui eveniment este indiscutabilă: fără consolidarea adecvată a capitalului uman, dezideratul integrării Republicii Moldova în structurile Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul dezvoltării regiunilor, va rămâne doar un vis frumos. Pornind de la caracterul contradictoriu şi uneori imprevizibil al schimbărilor din societatea moldovenească, participanţii la acest forum au tratat nuanţat dimensiunile esenţiale ale conceptului în cauză: dezvoltarea capitalului uman în cadrul formal al sistemului educaţional; în instituţiile de pe piaţa forţei de muncă şi prin eforturile individuale de autoformare. Dat fiind faptul că învățământului universitar i-a fost recunoscut rolul hotărâtor în formarea şi dezvoltarea capitalului uman, cea mai mare parte a comunicărilor a fost axată pe cele mai diverse paliere ale rolului sistemului universitar în realizarea dezideratului nominalizat. În acelaşi timp, un interes major prezintă şi elucidarea bunelor practici ale dezvoltării capitalului uman în întreprinderi, cât şi argumentarea căilor şi instrumentelor de racordare a ofertei educaţionale universitare la cerinţele pieţei forţei de muncă, în special din Regiunea de Dezvoltare Nord. Concepută din această perspectivă, lucrarea are menirea unei recuzite metodologice practice, oferind repere argumentate în schimbarea opticii formării şi dezvoltării capitalului uman, în raport cu exigenţele realităţii sociale de la începutul sec. al XXI-lea.