Articolul precedent |
Articolul urmator |
285 3 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-10-25 08:59 |
SM ISO690:2012 MARCU, Oxana, BOBEICĂ, Valentin. Melanina – substanţă biologic activă component al deşeurilor vinicole. In: Ecological Chemistry, Ed. 3rd, 20-21 mai 2005, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2005, 3rd, pp. 350-351. ISBN 9975-62-133-3. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Ecological Chemistry 3rd, 2005 |
||||||
Conferința "Ecological Chemistry" 3rd, Chişinău, Moldova, 20-21 mai 2005 | ||||||
|
||||||
Pag. 350-351 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Melanina – compus polifenolic din grupul flavonoidelor este cunoscută ca colorant natural ce se acumulează în peliţa bobiţelor de struguri de soi roşu. În afara importanţei acestui compus ca colorant pentru industria alimentară cercetătorii descoperă tot mai multe proprietăţi de substanţă biologic activă. Astfel este cunoscut că melanina manifestă activitate de antioxidant, fotoprotectoare, altele. Ţinând cont de cantităţile suficiente de materie primă pentru obţinerea acestui compus în Moldova – deşeurile vinicole (tescovina soiurilor roşii de poamă) scopul nostru este de a identifica metode tehnologic acceptabile la nivelul industrial de utilizare a deşeurilor sus-numite ca materie primă pentru obţinerea melaninei şi cercetarea unor căi noi posibile de aplicare a pigmentului dat. În calitate de materie primă s-a utilizat tescovina de la fabrica de vinuri Grătieşti, recolta anului 2004. Materia primă, stabilizată 30 min la 60°C apoi uscată până la masă constantă în condiţii normale (96 ore) cu stabilizare repetată la 60°C (30 min peste fiecare 24 ore), a constituit 34% din masa iniţială. Din metodele existente de izolare a pigmentului cea mai efectivă s-a dovedit a fi extragerea cu soluţie apoasă de NaOH (1%) şi precipitarea ulterioară cu HCl (1%). După spălare, filtrare şi uscare cantitatea obţinută a constituit 0,08% din masa iniţială de materie primă uscată. Conţinutul de pigment, evaluat prin metode semicantitative, în extractul îmbogăţit a fost de circa 60-80%. |
||||||
|