Potenţialul producerii mai pure la întreprinderi din industria alimentară şi vinicolă din Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
290 3
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-25 09:27
SM ISO690:2012
MARCU, Oxana, BOBEICĂ, Valentin, BREGA, Vladimir. Potenţialul producerii mai pure la întreprinderi din industria alimentară şi vinicolă din Moldova. In: Ecological Chemistry, Ed. 3rd, 20-21 mai 2005, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2005, 3rd, pp. 349-350. ISBN 9975-62-133-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ecological Chemistry
3rd, 2005
Conferința "Ecological Chemistry"
3rd, Chişinău, Moldova, 20-21 mai 2005

Potenţialul producerii mai pure la întreprinderi din industria alimentară şi vinicolă din Moldova


Pag. 349-350

Marcu Oxana1, Bobeică Valentin1, Brega Vladimir2
 
1 Universitatea de Stat din Moldova,
2 Institutul Naţional de Ecologie a RM
 
 
Disponibil în IBN: 8 septembrie 2021


Rezumat

Conform teoriei Strategiei Producerii mai Pure (SPP) implementarea principiilor ei la întreprindere sau în ramură începe după cunoaşterea potenţialului lor de PP, ceea ce înseamnă evaluarea rezervelor de îmbunătăţire a stării ecologice cu perspectiva obţinerii de beneficii economice. Examinarea în cadrul aşa numitului audit de Producere mai Pură, precum şi a Profilurilor unei serii de întreprinderi din industria vinicolă şi de prelucrare a produselor agricole (fabricile de vin Grătieşti, Mereni, Bardar, fabrica de prelucrare a fructelor şi legumelor din Ungheni, de prelucrare a laptelui din Râşcani ş.a.) a demonstrat că acestea în medie au un potenţial de PP de la 30 până la 45%, ceea ce confirmă afirmaţia UNIDO că întreprinderile industriale din NSI au în medie un potenţial de PP mai mare de 40%. Constatarea ne permite să presupunem că această valoare este valabilă pentru tot domeniul industriei alimentare al Republicii Moldova. S-a stabilit că potenţialul PP ridicat ţine de câteva aspecte comune pentru toate întreprinderile: - pierderi sau/şi supracheltuieli relativ mari de energie (termică, electrică); - pierderi sau/şi consum mare de apă; - consum sporit de combustibil; - formarea unor cantităţi mari de deşeuri. Sunt comune, în mare parte, şi alte cauze de formare a potenţialului mare pentru implementarea principiilor SPP. Printre acestea: discrepanţa între spaţiile şi capacităţile de producere mari şi volumul de producţie relativ mic, până la 40% din capacitatea de proiect, în multe cazuri fără perspective, de a reveni la capacitatea de proiect în termen scurt sau mediu. Aceasta duce la supraconsum de energie pentru întreţinerea condiţiilor normale şi pierderi la transportarea (energia termică) prin ţevi foarte lungi cu izolarea deteriorată pe segmente mari. Construcţiile masive şi învechite nu menţin regimul necesar de temperatură din cauza crăpăturilor, orificiilor, ferestrelor deteriorate, sudurilor necalitative între blocuri etc. Altă cauză fundamentală este discrepanţa între puterea mare a motoarelor electrice şi necesităţile mai reduse ale utilajului antrenat de ele. La acestea se mai adaugă funcţionarea cazangeriilor pe bază de păcură (Ungheni), injectoare nereglabile în cazul funcţionării cazanelor cu gaz natural (Râşcani) etc.