Содержание гидроксиметилфурфурола при различных способах термической обработки меда
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
401 12
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-18 09:57
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
638.162:577.1+534.9 (1)
Întreținerea, creșterea și utilizarea insectelor și a altor astropode (164)
Bazele materiale ale vieții. Biochimie. Biologie moleculară. Biofizică (668)
Vibraţii. Unde. Acustică (33)
SM ISO690:2012
ЯЗЛОВИЦКАЯ, Людмила, ВРАБИЕ, Валерия. Содержание гидроксиметилфурфурола при различных способах термической обработки меда. In: Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă) , 2020, nr. 32(45), pp. 73-84. ISSN 1857-0054.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă)
Numărul 32(45) / 2020 / ISSN 1857-0054

Содержание гидроксиметилфурфурола при различных способах термической обработки меда

Efectul procesării termice a mierii asupra conținutului de hidroximetilfurfural

The effect of thermal processing of honey on hydroxymethylfurfural content.

CZU: 638.162:577.1+534.9

Pag. 73-84

Язловицкая Людмила1, Врабие Валерия 2
 
1 Черновицкий Национальный Университет им.Ю.Федьковича,
2 Институт физиологии и санокреатологии
 
 
Disponibil în IBN: 6 mai 2021


Rezumat

În lucrare este evaluat efectul vitezei de încălzire a mierii asupra conținutului de hidroximetilfurfural (HMF) din ea. Conținutul de HMF a fost peste limitele maxime admise atunci când mierea a fost plasată într-un termostat la 80°C timp de 180 de minute și într-o baie de apă clocotită timp de 30 de minute. Tratarea a 10 grame de miere cu unde electromagnetice ale unui cuptor cu microunde la 100 W timp de 4 minute nu a modificat semnificativ valoarea testului, doar timp de 5 minute a dus la o creștere a conținutului de HMF de două ori, dar nu a atins nivelul critic. Încălzirea rapidă a mierii în rolă și fierberea acesteia până la 2,5 minute accelerează semnificativ formarea HMF la un nivel critic, ceea ce este mai periculos în comparație cu o baie de apă.

In this work, we are evaluating the effect of the speed of heating of honey on the content of hydroxymethylfurfural (HMF) in it. €e HMF content was above the maximum permissible limits when the honey was kept in a thermostat at 80 °C for 180 min, and in a boiling water bath for 30 min. €e treatment of 10 grams of honey by electromagnetic waves of a microwave oven at 100 W for 4 minutes did not significantly change the test value, but only for five minutes led to an increase in the HMF content twice, but did not reach the critical level. €e rapid heating of honey on the stove and its boiling till 2.5 minutes significantly accelerates the formation of HMF to a critical level, which is more dangerous in comparison to a water bath.

Cuvinte-cheie
mierea de albine, cristalizarea, procesarea termică, hidroximetilfurfural,

honey, crystallization, heat processing, hydroxymethylfurfural