Competivitatea economiei Republicii Moldova în domeniul tehnologic
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
373 2
Ultima descărcare din IBN:
2022-11-13 12:04
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338(478):339.137.2 (2)
Situație economică. Politică economică. Conducerea economiei. Planificarea economiei. Producție. Servicii. Prețuri (2989)
Probleme generale ale comerțului. Piața (827)
SM ISO690:2012
DUMITRAŞCO, Marica. Competivitatea economiei Republicii Moldova în domeniul tehnologic. In: Dezvoltarea cadrului juridic al Republicii Moldova în contextul necesităţilor de securitate şi asigurarea a parcursului european: Republica Moldova în contextul provocărilor interne și externe la adresa securității naționale, 22 ianuarie 2018, Chişinău. Chişinău: Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, 2019, Partea 3, pp. 189-203. ISBN 978-9975-3377-6-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Dezvoltarea cadrului juridic al Republicii Moldova în contextul necesităţilor de securitate şi asigurarea a parcursului european
Partea 3, 2019
Conferința "Dezvoltarea cadrului juridic al Republicii Moldova în contextul necesităţilor de securitate şi asigurarea a parcursului european"
Chişinău, Moldova, 22 ianuarie 2018

Competivitatea economiei Republicii Moldova în domeniul tehnologic

The technological readiness competitiveness of the Moldovan economy

CZU: 338(478):339.137.2

Pag. 189-203

Dumitraşco Marica
 
Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice
 
 
Disponibil în IBN: 27 ianuarie 2021


Rezumat

Infrastructura de telecomunicații poate reduce eficient costurile comerciale datorită interacțiunii inovațiilor cauzate de resursele umane și tehnologice, contribuind astfel la dezvoltarea comerțului internațional. Dar comerțul și diseminarea tehnologiilor informaționale oferă o cale pentru dezvoltarea economiei unei țări atunci când pot fi folosite oportunitățile existente. Cercetarea noastră oferă măsurarea capacității economiei Moldovei de a adopta tehnologiile existente. Scopul cercetării este de a studia factorii cei mai problematici care afectează competitivitatea tehnologică a pregătirii economiei moldovenești. În studiul în cauză, am analizat punctajul și poziția Republicii Moldova în indicatorii și clasamentele internaționale în corelație cu metodologia Forumului Economic Mondial. Am studiat ratingul Moldovei în raport cu alte țări din sud-estul Europei, rezultă că studiul nostru poate fi interesant pentru țările din întreaga regiune. Cercetările au relevat că competitivitatea tehnologică a Moldovei este mai mare decât competitivitatea ei globală, iar decalajul dintre ele tinde să se extindă în ultimii ani. Cercetarea a arătat, de asemenea, că pilonul „Pregătirea tehnologică” aduce o contribuție semnificativă la ameliorarea competitivității sub indexului „Îmbunătățirea eficienței” și prin intermediul acesteia la competitivitatea globală a economiei moldovenești. Studiul nostru a arătat că Republica Moldova are un avantaj competitiv în lățimea de bandă a internetului, kb/s/utilizator, dar în ceilalți șase factori ai pilonul „Pregătirea tehnologică”, țara are valori critice, în comparație cu țările din sud-estul Europei. În plus, Moldova este o țară cu factorii cei mai problematici între țări. Studiul a relevat, la fel, că în Republica Moldova există indicatori foarte scăzuți ai pilonului “Factori de inovare și sofisticare” asociați cu pilonul „Pregătirea tehnologică”. Rezultatele studiului pot fi utilizate în elaborarea unor politici corespunzătoare în domeniul educației, cercetării și dezvoltării, pieței muncii, industriei și sectorului serviciilor de către factorii de decizie și sectorul privat al țării.