Articolul precedent |
Articolul urmator |
![]() |
![]() ![]() |
Ultima descărcare din IBN: 2023-12-10 19:24 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
94(478):641.87”XV-XVX” (1) |
History of Moldova. Republic of Moldova. (68) |
History of Africa (25273) |
![]() FELEA, Alina. Consumul de băuturi alcoolice în Țara Moldovei în sursele sec. XV - începutul sec. al XIX-lea. In: Latinitate, Romanitate, Românitate, Ed. 7, 2-4 noiembrie 2023, Chișinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2023, Ediția 7, pp. 31-32. ISBN 978-9975-172-14-1. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Latinitate, Romanitate, Românitate Ediția 7, 2023 |
||||||
Conferința "Latinitate, Romanitate, Românitate" 7, Chișinău, Moldova, 2-4 noiembrie 2023 | ||||||
|
||||||
CZU: 94(478):641.87”XV-XVX” | ||||||
Pag. 31-32 | ||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Rezumat | ||||||
Comunicarea, elaborată în baza surselor de epocă, atât documentare, cât și narative, dar și arheologice, se va axa pe prezentarea consumului de băuturi alcoolice de către diferite categorii de populație din Țara Moldovei. Sursele demonstrează întrebuințarea câtorva băuturi alcoolice, de diferită tărie: vin, rachiu, bere etc. servite în diverse situații cotidiene, oferite cu anumite ocazii oaspeților, la mese de sărbătoare sau mese de pomenire. În comnucare vor fi evidențiate diferențele în denumiri (de exemplu, rachiu, vutcă, horilcă, în dependență de materia primă folosită la prepararea lui ,sau de țara de proviniență), ingredientele necesare pentru pregătire (struguri, prune, borhot, tescovină, grâne etc.), ustensilele, vesela pentru servit, dar și atitudinea societății față de consumul băuturilor alcoolice. Societatea românească accepta consumul moderat de alcool, contemporanii epocii menționând că moldovenii nu abuzează. |
||||||
|