Consumul de băuturi alcoolice în Țara Moldovei în sursele sec. XV - începutul sec. al XIX-lea
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
153 1
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-10 19:24
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
94(478):641.87”XV-XVX” (1)
History of Moldova. Republic of Moldova. (68)
History of Africa (25273)
SM ISO690:2012
FELEA, Alina. Consumul de băuturi alcoolice în Țara Moldovei în sursele sec. XV - începutul sec. al XIX-lea. In: Latinitate, Romanitate, Românitate, Ed. 7, 2-4 noiembrie 2023, Chișinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2023, Ediția 7, pp. 31-32. ISBN 978-9975-172-14-1.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Latinitate, Romanitate, Românitate
Ediția 7, 2023
Conferința "Latinitate, Romanitate, Românitate"
7, Chișinău, Moldova, 2-4 noiembrie 2023

Consumul de băuturi alcoolice în Țara Moldovei în sursele sec. XV - începutul sec. al XIX-lea

The consumption of alcoholic beverages in Moldova stated in written sources from the 15th century until the beginning of the 19th century

CZU: 94(478):641.87”XV-XVX”

Pag. 31-32

Felea Alina
 
Institutul de Istorie, USM
 
 
Disponibil în IBN: 30 noiembrie 2023


Rezumat

Comunicarea, elaborată în baza surselor de epocă, atât documentare, cât și narative, dar și arheologice, se va axa pe prezentarea consumului de băuturi alcoolice de către diferite categorii de populație din Țara Moldovei. Sursele demonstrează întrebuințarea câtorva băuturi alcoolice, de diferită tărie: vin, rachiu, bere etc. servite în diverse situații cotidiene, oferite cu anumite ocazii oaspeților, la mese de sărbătoare sau mese de pomenire. În comnucare vor fi evidențiate diferențele în denumiri (de exemplu, rachiu, vutcă, horilcă, în dependență de materia primă folosită la prepararea lui ,sau de țara de proviniență), ingredientele necesare pentru pregătire (struguri, prune, borhot, tescovină, grâne etc.), ustensilele, vesela pentru servit, dar și atitudinea societății față de consumul băuturilor alcoolice. Societatea românească accepta consumul moderat de alcool, contemporanii epocii menționând că moldovenii nu abuzează.

In this communication, based on sources of the period, both documentary and narrative, but also archaeological, will focus on the presentation of alcohol consumption by different population categories in the Principality of Moldova. Sources demonstrate the use of several alcoholic beverages, of different strength: wine, brandy, beer, etc. served in various everyday situations, offered on certain occasions to guests, at holiday meals or memorial meals. We will highlight the differences in names ( for example, brandy, vodka, horilca, depending on the raw material used in its preparation, or the country of origin ), ingredients required for preparation ( grapes, plums, grain, etc.), utensils, dishes for serving, but also society’s attitude towards drinking. The Romanian society accepted the moderate consumption of alcohol, the contemporaries of the time mentioning that Moldovans do not abuse.