Articolele de giuvaiergerie menționate în foile de zestre ale fiicelor de boieri din Țara Moldovei (sec. al XVII-lea ̶ începutul sec. al XIX-lea)
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
197 1
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-07 14:59
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
94(478):739"XVI-XVIII" (1)
History of Moldova. Republic of Moldova. (68)
History of North and Central America (5964)
SM ISO690:2012
FELEA, Alina. Articolele de giuvaiergerie menționate în foile de zestre ale fiicelor de boieri din Țara Moldovei (sec. al XVII-lea ̶ începutul sec. al XIX-lea). In: Portul popular – expresie a istoriei şi culturii neamului, Ed. 3, 22 iulie 2023, Chişinău. Chișinău: Tipogr. „Notograf Prim”, 2023, Ediția 3, p. 20. ISBN 978-9975-84-189-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Portul popular – expresie a istoriei şi culturii neamului
Ediția 3, 2023
Conferința "Portul popular – expresie a istoriei şi culturii neamului"
3, Chişinău, Moldova, 22 iulie 2023

Articolele de giuvaiergerie menționate în foile de zestre ale fiicelor de boieri din Țara Moldovei (sec. al XVII-lea ̶ începutul sec. al XIX-lea)

CZU: 94(478):739"XVI-XVIII"

Pag. 20-20

Felea Alina
 
Institutul de Istorie, USM
 
 
Disponibil în IBN: 31 iulie 2023


Rezumat

Trusoul cu zestre, un adevărat indicator al modei existente în sec. al XVII-lea ̶ începutul sec. al XIX-lea în rândurile fetelor și soțiilor boierilor din Țara Moldovei, conținea, pe lângă articole de vestimentație, rânduiala mesei, obiecte pentru dormitor etc., și articole de giuvaiergerie. Bijuteriile ocupau un loc important în zestrea dată fetelor din familiile înstărite, în special în cele ale fiicelor de boieri, fiind enumerate amănunțit în izvodul de zestre. Numărul bijuteriilor, dar și valoarea lor, variau în funcție de poziția ierarhică a tatălui în rândul demnitarilor și de situația financiară a familiei. Uneori ele constituiau o întreagă avere. În categoria articolelor de giuvaiergerie erau incluse inelele, cerceii, brățările, coronițele. Lista de bijuterii din foile de zestre ale fetelor de boieri era completată cu lanțuri de aur, salbe, gherdane, fluturi, luna, și cu șiraguri de mărgăritare. În cele mai dese cazuri ele erau confecționate doar din aur, uneori erau garnisite cu diverse nestemate, dar puteau fi și din argint. Și paftalele erau incluse la bijuterii. Brâiele, de asemenea, erau considerate articole de bijuterie, în cazul când erau confecționate din argint. Printre cele mai populare bijuterii enumerate în foile de zestre se numără inelele, fiind de diferite tipuri. Inelele de aur puteau fi decorate cu diferite pietre prețioase: diamante, safire, smaralde etc. Prețul varia în funcție de pietrele utilizate la înfrumusețarea inelelor, de mărimea nestematelor, dar și de numărul lor. Cerceii, al doilea articol după popularitate, amintiți în foile de zestre sub denumirea cercei și sărji, erau de diferite forme și mărimi, garnisiți cu pietre prețioase. În unele foi de zestre era trecut și prețul cerceilor, care era stabilit în conformitate cu numărul, mărimea și categoria nestematelor. Foile de zestre sunt adevărate comori în studierea stilului vestimentar feminin din rândul elitelor din sec. al XVII-lea- începutul sec. al XIX-lea.

Cuvinte-cheie
giuvaiergerie, podoabe, inel, cercei, brățară