Unele aspecte în predarea impactului poluării asupra sănătății
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
416 21
Ultima descărcare din IBN:
2023-06-02 10:41
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
504.3.054+614.2 (2)
Threats to the environment (922)
Public and professional organization of health (877)
SM ISO690:2012
ŞARAGOV, Vasilii. Unele aspecte în predarea impactului poluării asupra sănătății. In: Ecological and environmental chemistry : - 2022, Ed. 7, 3-4 martie 2022, Chișinău. Chisinau: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2022, Ediția 7, Vol.2, p. 23. ISBN 978-9975-159-08-1.. 10.19261/eec.2022.v2
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ecological and environmental chemistry
Ediția 7, Vol.2, 2022
Conferința "Ecological and environmental chemistry 2022"
7, Chișinău, Moldova, 3-4 martie 2022

Unele aspecte în predarea impactului poluării asupra sănătății

CZU: 504.3.054+614.2

Pag. 23-23

Şaragov Vasilii
 
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi
 
 
Disponibil în IBN: 22 martie 2022


Rezumat

Astăzi societatea este informată puțin despre impactul negativ al poluării aerului, apelor și solului cu toxicanți chimici. O posibilitate bună pentru cunoașterea caracteristicilor substanțelor chimice mai periculoase o au elevii și studenții la lecții. La Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți o atenție sporită se oferă surselor de toxicanți chimici și căilor de minimizare a impactului lor asupra sănătății omului. Pentru specialitatea „Chimie” a fost elaborată unitatea de curs „Toxicanţii chimici”, care conține următoarele teme de bază: sursele de toxicanţi chimici în Republica Moldova; toxicanţii chimici care poluează aerul, apa și solul; impactul negativ al poluanților organici persistenți asupra sănătăţii omului; toxicanţii chimici ce se conțin în materiale de construcție; toxicanţii chimici ce se conțin în produse de uz casnic; toxicanţii chimici ce se conțin în aditivi alimentari, cosmetică și parfum, etc; căile de minimizare a impactului negativ al toxicanţilor chimici asupra sănătăţii omului. Unitatea de curs „Bazele securității chimice” (ciclul II – studii superioare de master), la fel, include unele teme despre toxicanții chimici. Studenții cu placere pregătesc materiale (referat, lucrul individual, comunicare la conferință) privind sursele de toxicanţi chimici și posibilitățile de evitare sau minimizare a impactului negativ al lor. Majoritatea tezelor de licență și de master sunt consacrate toxicanților chimici și măsurilor pentru minimizarea impactului negativ a lor asupra sănătății. La unitatea de curs „Analiza calității apelor” (specialitatea „Ecologie” – ciclul I) din poziția analizei de sistem se determină sursele de poluare a apelor din Republica Moldova și metodele de purificare a apelor potabile. Studenții conștientizează că fiecare om este responsabil pentru a minimiza contaminarea apei cu substanțele chimice periculoase. Studenții specialității „Tehnologia produselor alimentare” (ciclul I) la disciplinele „Chimie anorganică”, „Chimie organică”, „Biochimie” și „Chimie alimentară” studiează caracteristicile substanțelor chimice periculoase. Se analizează toate etapele pentu produsul alimentar (de la creștere până la prelucrare acasă), la care are loc acumularea toxicanţilor chimici. Tratarea termică la o temperatură mai mare de o sută de grade duce la formarea substanțelor chimice foarte toxice în produsele alimentare. Se atrage atenție la factorii, care deminuează impactul negativ al substațelor chimice periculoase asupra sănătății.