Studierea influentei surplusului de sulf in mediul de crestere asupra germinarii semintelor de griu comun de toamna si durum
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
480 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-25 21:51
SM ISO690:2012
CEBAN, Anna, TOMA, Zanfira. Studierea influentei surplusului de sulf in mediul de crestere asupra germinarii semintelor de griu comun de toamna si durum. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 89.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Studierea influentei surplusului de sulf in mediul de crestere asupra germinarii semintelor de griu comun de toamna si durum


Pag. 89-89

Ceban Anna, Toma Zanfira
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 19 martie 2020



Teza

Sulful – unul din componenţii permanenţi ai plantelor este prezent atît în formă neorganică – sulfaţi, sulfizi, tioţianat şi al., cît şi organică – tioli, tioeteri, acizi sulfonici, tiourea, unele glicozide, în moleculele aminoacizilor – metionin, cistin, cistein; vitaminele biotină, tiamină, glutationului şi taurinei. În componenţa lor sulful participă în reacţiile de oxidare-reducere, în procesul de respiraţie şi fotosinteză a plantelor, la producerea energiei, la transmiterea informaţiei genetice. Aminoacizii sus-numiţi servesc ca material de construcţie la sinteza moleculelor proteice. Sulful reglează eficacitatea utilizării azotului şi fosforului de către plantă. În plantă el pătrunde prin rădăcini în formă de sulfaţi. Surplusul lui acţionează negativ asupra plantei: frunzele se îngălbenesc la margini, ele se răsucesc în interior, devin brune şi pier. Scopul investigaţiilor a fost revelarea acţiunii surplusului de sulfaţi asupra germinării seminţelor şi dezvoltării plantulelor de grâu. Material de studiu au servit genotipurile de grâu comun de toamnă – Odesskaia 267 (standard), Moldova 79, Moldova 11; durum de toamnă – Hordeiforme 333 şi de primăvară – Arnăut 7 (soiuri obţinute în cadrul Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor AŞM, recolta anului 2010). Seminţele au germinat în condiţii: control (H2O) şi soluţii de sulfat (0,05, 0,005 şi 0,0005 mg/ml). Сalcularea procentului de absorbţie a lichidului de către seminţe după 24 ore, energiei de germinare peste 72 ore, pentru grâul durum peste 96 ore, germinării seminţelor peste 170 ore. Absorbţia apei (control) de către seminţele soiurilor numite este la soiul Moldova 11 – 29,7%, la Moldova 79 – 30,4%, la Hordeiforme 333 – 30,1%, la Arnaut 7 – 31,3%, iar la soiul-standard Odesskaia 267 constituie 27,6% şi este mai joasă în comparaţie cu celelalte soiuri. La soiul Moldova 79 în soluţii de diferite concentraţii a ionilor SO4 -2 (0,05, 0,005 şi 0,0005 mg/ml) în mediul de umflare a seminţelor variază între 26,1- 26,9%, fiind mai joasă cu 4% în comparaţie cu controlul, soiul Moldova 11 reprezintă indici 26,6, 28,2 şi 29,4%, Hordeiforme 333 – 26,6, 28,4 şi 29,2%, Arnaut 7 – 28,7, 29,0 şi 29,8%. La standard Odesskaia 267 umflarea seminţelor constituie 25,6, 27,0 şi 28,6%. Capacitatea de absorbţie a seminţelor practic nu este influenţată de concentraţiile 0,005 şi 0,0005 mg/ml ale acidului sulfuric. În condiţiile de control indicii energiei de germinare la soiurile Moldova 11 este egală cu 96,7%, Moldova 79 – 96,3%, Hordeifome 333 – 86,7%, Arnaut 7 – 76,6%, iar la Odesskaia 267 – 93,3%. Acest indice este mai jos la standard faţă de soiurile de grâu comun de toamnă şi mai majorat la soiurile grâu durum. În concentraţiile numite ale ionilor SO4 -2 la soiul Moldova 79 el este de 20,0, 53,3 şi 80,0% respectiv, Moldova 11 – 0,0, 20,0 şi 20,2 %, Hordeiforme 333 – 3,3, 30,0 şi 36,7%, Arnaut 7 – 6,7, 16,7 şi 20,0 %, la soiul standard Odesskaia 267 aceşti indici sunt egali cu 16,7, 56,7 şi 56,9% respectiv. Energia de germinare este mai majorată în seminţele soiului Moldova 79 în comparaţie cu standardul Odesskaia 267, iar la restul soiurilor el este mai deminuat faţă de standard. Procesul de germinare a seminţelor şi creşterea plantulelor în mediul cu surplus de ioni SO4 -2 parţial se inhibă. Indicii de germinare a seminţelor în condiţii de control sunt următorii: Odesskaia 267 – 93,4%, Moldova 79 – 93,3%, Moldova 11 – 90,4%, Hordeiforme 333 – 90,0%, Arnaut-7 – 86,7%, iar în mediul ionilor SO4 -2 (0,05, 0,005 и 0,0005 mg/ml) indicii de germinare sunt: Odesskaia 267 – 13,3, 33,3 şi 26,7% respectiv, Moldova 79 – 16,7, 36,7 şi 33,3%, Moldova 11 – 6,7, 33,3 şi 20,0%, Hordeiforme 333 – 6,7, 33,6 şi 20,1%, Arnaut-7 – 16,7, 23,3 şi 13,3%, adică de câteva ori mai jos faţă de indicii controlului. In comparaţie cu standardul Odesskaia 267 mai stabile şi rezistente în condiţii surplus de SO4 -2 sunt plantulele soiului Moldova 79, celelalte soiuri cedează standardului. De asemenea am stabilit că concentraţia 0,005 mg/ml este mai accesibilă pentru diferenţierea genotipurilor de grâu după rezistenţa lor la surplusul de sulf.